By chayap
פורסם במדור- ספרים, אמנות, לא לילדים בלבד, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
מישל קישקה, קומיקסאי, קריקטוריסט ומאייר, מעגן את הקומיקס עוד בתחילת הציורים של האדם הקדמון במערות. "הצורך לספר סיפורים בתמונות טבוע עמוק בטבע האדם. מאז ומתמיד היו בני אדם מסוגלים "לחלום" בתמונות. איננו יודעים עד היום מה הייתה מטרת ציורי המערות. כיום, ממרחק השנים, אנו יכולים רק לנסות ולתאר זאת לעצמנו: היות שהאדם הקדמון היה עסוק בצייד, זה מה שעשה לאחר הצייד – הוא צייר את חוויותיו."
ההתעוררות לקרא וליצור קומיקס בארץ תפסה תאוצה בערך ב20 השנים האחרונות.
גילינו בתל אביב, ברחוב קינג ג'ורג', חנות קומיקס, "קומיקס וירקות", בה ילד ומבוגר ימצאו, לרוב, את מבוקשם. דני אמיתי ויובל שרון, ייסדו את החנות, ועוד אחת ברעננה..
"קומיקס הוא לא רק לילדים!!! אומנם יש המון קומיקס שמיועד לגיל הזה, אבל הוא בודאי לא מיועד אך ורק לילדים. זאת התפיסה שאנחנו מנסים לשנות מאז הקמת החנויות. אחד הדברים הקשים ביותר הוא למצוא קומיקס מוביל שייכנס לחנות. במידה מסוימת שפה מהווה מכשול. למזלנו שוק הקומיקס בארץ רק הולך וגדל ויוצאים הרבה מאד קומיקס בעברית. לכן, אם יש לכם ילדים, ואתם רוצים להכיר להם עולם נוסף, אנחנו ממליצים להתחיל בספרים מתרגומים.
יש מגוון גדול של תרגומים מ"באטמן" ועד "ליגת הצדק", אבל אנחנו דווקא ממליצים להתחיל עם סדרה קטנה ומצוינת בשם "בון". הסדרה מתאימה גם לילדים וגם למבוגרים. בארץ פועלים יוצרים מקומיים מוכשרים דוגמת הצייר ארז צדוק,אשר הוציא הספר "מיקו בל – נער השיקויים", בהוצאת "דני ספרים" או ערן אביאני ואביב אור , אשר הוציאו בהוצאה עצמית את "ארינאה", סיפור פנטזייה מעולה.
הגישה שלנו היא פשוטה : אין אדם שלא אוהב קומיקס ,אם עדיין אינו קורא קומיקס, יתכן שזה רק מפני שעדיין לא קרא את הקומיקס הנכון לו. עולם הקומיקס מגוון ועשיר בתוכן. כיום ניתן למצוא קומיקס כמעט בכל נושא, לכן קל לנו להמליץ ולמצוא את הקומיקס הנכון לכל אחד וכמעט לכל גיל וטעם."
נזכרת שאת בני הבכור, לפני כ- 40 שנה, גידלתי כאשר חוברות MAD, האמריקאיות, כיכבו בעניין בביתנו, להיט למבוגרים ולילד כאחד. מובן מדוע יובל ודני מדגישים שאהבה לקומיקס בונה קהילה, למרות שחווית הקריאה היא אישית. קריאת קומיקס היא מהסוג שאתה רוצה לחלוק את החוויה. קישקה אכן מציין ש"עיתון קומיקס סאטירי ראשון – MAD יצא לאור בשנות השישים לראשונה. זהו עיתון חברתי ניו-יורקי שמוציאה חבורה של יהודים מצחיקים."
הדגש מטה, של מישל קישקה, חשוב להבנת נושא הקומיקס: "לפני כ-20 שנה הומצא המונח graphic novel שמגדיר ומאפיין יצירות קומיקס רציניות, עמוקות. כשם שבספרות קיימים מגוון ז'אנרים – אותו דבר קורה בענפי האמנות האחרים, בקולנוע, כמו גם בקומיקס: ישנו קומיקס לילדים, למבוגרים, סיפורי קומיקס מבדרים, חינוכיים, אישיים… הגיוון גדול מאוד. באותה מידה שבה ניתן ללכת לספרייה או לחנות ספרים ולגלות חומר נחות בצד ספרות עלית וספרות יפה – כך גם בקולנוע ובקומיקס."
קומיקס יכול לחבר בין אנשים כי כל אחד מאיתנו גדל עם הגיבורים ומרגיש שהוא מכיר אותם. לקרוא קומיקס כל חודש ולגלות כיצד סופרמן ייצא מהצרה החדשה שלו, או כיצד ספיידרמן יצליח לנצח את הנבל, זאת חוויה שלא התיישנה; כיף לקרוא ולדבר על גיבורים, דוגמת מי יותר חזק באטמן או סופרמן?"
קישקה מאיר את עינינו בנושא הופעת קומיקס קלאסי וייחודי: "עיתונאי טינטין – מספר ספרי טינטין תורגמו לעברית – 5 או 6 מתוך 23 של האמן הבלגי הרז'ה. "טינטין" הומצא ב-1929 ותורגמה ל-35 שפות.
טינטין הוא חוקר שנוסע לכל מיני משימות בעולם ועובר הרפתקאות מכל מין וסוג. דמותו היא מעין מצפון של יוצרה – הרז'ה. טין טין רוצה לתקן את העולם. מלבד לטין טין נלווים גיבורי משנה קבועים. הציור נקי עם הרבה דוקומנטציה. הרז'ה מצא חומר בכתב העת "נשיונל ג'יאוגרפיק" כדי לצייר את המקומות הרבים ברחבי כדור הארץ (ומחוצה לו) אליהם הגיע טין טין, למשל הגיע גם לסין.
יובל ודני מדגישים: "עולם הקומיקס יכול להראות מפחיד בהתחלה ולפעמים קשה "למצוא בו את הידיים ואת הרגליים", לכן כל כך חשוב למצוא את הקומיקס הנכון ולדעת במה להתחיל לקרוא. ברגע שאתה נכנס לתוך עולם הקומיקס קל להישאב לתוכו ולאט לאט למצוא את הקול שלך, מה מעניין אותך ומה בדיוק אתה אוהב. החשוב ביותר – זה ליהנות. "קוריוז עולם הקומיקס – הוא free comics book day – יום עולמי שמתרחש פעם בשנה ביום שישי הראשון לחודש מאי. ביום הזה כל חניות הקומיקס בעולם מציעות קומיקס בחינם, היוצא במיוחד לאותו יום .כל אחד יכול לבוא ולקחת שתי חוברות שהוא רוצה ואז לקרוא ולראות האם אכן זה מתאימים לו."
כדאי לצפות בשני קטעי הווידיאו מטה – הם בוודאי יעשירו קורה רשימה זאת.
* * * * *
שימו לב! עשייה מעניינת בעקבות שבוע האיור – אילנה זפרן, קומיקסקאית ומאיירת, תערוך סדנת קריאה בספרות גרפית, "רק על הקווים", בת 6 מפגשים בחנות הספרים "סיפור פשוט" בנווה צדק בת"א. "בסדנה יהיה אפשר לקבל טעימה מגוונת ממיטב הספרות הגרפית העולמית והישראלית, להיחשף לקשת של סגנונות, ללמוד את רזי השפה הגרפית ולראות מדוע וכיצד השימוש בה תורם לסיפור."
אילנה זפרן מוסיפה: "ספרות גרפית, החל בספרי פרוזה מאוירים למבוגרים וכלה בנובלות גרפיות (ספרים בקומיקס), היא מדיום תוסס, צבעוני ומצליח ברחבי העולם, וגם בארץ היא נמצאת במגמת צמיחה.
הכול התחיל עם "חוזה עם אלוהים" – ספר קומיקס למבוגרים שכתב ואייר יוצר קומיקס אמריקאי בשם וויל אייזנר, אשר יצא ב-1978 ונחשב לנובלה הגרפית הראשונה. עם זאת, הספר שפרץ את הדרך לספרות הגרפית ושהחל לנפץ את הדעות הקדומות על קומיקס – מדיום שנתפס בראשיתו כמדיום משעשע שנועד בעיקר לילדים – היה "מאוס" של ארט ספיגלמן, אף הוא יוצר קומיקס אמריקאי, אשר יצא ב-1991 ואשר זכה בפרס הפוליצר המכובד.
מאז יוצאים ספרים גרפיים רבים בכל ז'אנר אפשרי – ממוארים וספרים ביוגרפיים, ספרי דרמה, ספרי מתח, ספרים היסטוריים ותיעודיים, ספרי מדע בדיוני ופנטזיה וכו' – ומציעים פרשנות ויזואלית וטקסטואלית לסיפורים חדשים וגם לסיפורים ישנים וקלאסיים שמעובדים לקומיקס, כמו "הגלגול" המפורסם של קפקא, "יומנה של אנה פרנק" ואפילו ספר בראשית."
* חנויות "קומיקס וירקות" – www.cnv.co.il
*מישל קישקה צוטט מתוך מאמר שהופיע ב- 7.12.2010 בספריית "יחד" מודיעין, המרכז החינוכי המשולב
* אילנה זפרן, קומיקסאית ומאיירת, יוצרת המדור החתולי "פינת ליטוף" ב"מוסף הארץ" ומחברת ספרי הקומיקס "סיפור ורוד", "רישומון – האוסף"
* חנות הספרים "סיפור פשוט" – www.sipurpashut.com