מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

החיים בסרט
סרטים דוקומנטריים מאירי עיניים וחושפים
אינסוף מנעדים רגשיים, כמו בחיים

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

בזכות ימי קורונה נחשפנו בצפייה מהכורסא להקרנות ייחודיות של מספר סרטים דוקומנטריים שיצרו האחים תומר וברק היימן, חלקם ראינו בעבר וחלקם פספסנו – החבר דב (סרט מעמיק על דב חנין)לפני המהפכה (על המושבה הישראלית בטהרן טרום המהפכה; הסרט והניתוח המרתק של מומחים לאירן בשיחת זום לצופים חשפו עובדות שנעלמו מידיעתנו), וגם הריקוד של אלפונסו (אשר הרטיט לב). לכל הקרנה התווספה "סוכרייה" תרבותית מאד מעניינת – לאחר הצפייה, הוזמנו הצופים לרב שיח בזום, בו השתתפו מומחים לאותו נושא. רבי השיח אלו לא פחות מרתקים מהסרטים עצמם. המלצה חמה, גם הסרטים, וגם השיחה לאחר כל הקרנה, חושפים לעומק רבדים ונימים של מגוון חיי בני אדם, וכמובן גם קונטקסט חייהם.

לאחר צפייה בסרט הדוקומנטרי הריקוד של אלפונסו  תהינו בגדולתו של סרט דוקומנטרי העשוי נכון. סרט דוקומנטרי טוב פותח פתח לצפות מאד מקרוב בבני אדם. תחת זכוכית מגדלת נחשפים התנהלות, רגשות, מניעים, סערות, מחשבות, הנאות, תשוקות, מפחי נפש, ומפגשים שזורים המעוררים תנודות במנעד אינסופי של דיאלוגים, המבטאים כל הנאמר מעלה.. אין צורך להמציא סיפור מעשה, אין צורך להמציא גיבורים ולדאוג לליהוק, לתפאורה, למלבישה, למאפרת ולצוות שלם שכל תפקידם להלביש חיים בסרט. חיי בני אדם מעניינים עד מרתקים. תמיד.

לא במקרה נזכרתי, אחרי הצפייה בסרטו של ברק היימן, הריקוד של אלפונסו, גם בסרטו הדוקומנטרי המעולה של תומר היימןמיסטר גאגא, היורד לעומק רגעים בחיי הכוריאוגרף אוהד נהרין ועשייתו יוצאת הדופן עם להקת בת שבע. התשוקה לרקוד, ברמות שונות, היא ביטוי רגשי עמוק, ואצל אהד נהרין היא גם ביטוי ליכולות אמנותיות מרשימות. שימו לב שהסרט יוקרן שוב ב- 3.8.20, והפרטים בסיפא של הכתבה.

ברק היימן נענה לפנייתנו לכתב על הסרט הריקוד של אלפונסו, וכך נפתחו בפנינו פריזמות נוספות – כיצד ברק נחשף לעשייה והדינמיקה הרגשית שהתפתחה אצלו בעקבות המפגש עם מושאי יצירתו.

– – – – – –

"שלום, קוראים לי יעל והקמתי פה בשכונת רמת ישראל בתל אביב להקת פלמנקו של אנשים מבוגרים בעשור השמיני והתשיעי לחייהם וחשבתי שיהיה לך ממש מעניין לעשות עלינו סרט", היא אמרה לאח שלי תומר, לאחר שצפתה בסרט שלו, זוכה פרס האקדמיה, תומר והשרוטים. היא הרגישה שהוא "מבין ואוהב בני אדם וזה מה שאני מחפשת".

תומר, לשמחתי הגדולה, היה מאד עסוק באותם ימים רחוקים, חמש עשרה שנה אחורנית, בצילומים של הפרויקט הדוקומנטארי הנפלא שלו בובות נייר (על דראג קווינס פיליפינים שמטפלים בקשישים בבני ברק וברמת גן) והפנה אותה אלי. "אח שלי הקטן, ברק, גם התחיל לביים סרטים דוקומנטאריים, ויש לו קטע עם אנשים מבוגרים, אז נראה לי שיהיה לכם ממש טוב לעבוד ביחד".

למחרת מצאתי את עצמי במתנ"ס השכונתי ברחוב שביל האספרגוס, מוקסם ונפעם נוכח הטרנספורמציה שעברו אותם קשישים ממש לנגד עיניי – מהבית הם יוצאים כפופים משהו, מוטרדים, עול החיים מכביד על כתפיהם, אך מרגע שנכנסו לאולם החזרות, התלבשו בבגדי הפלמנקו ומוזיקה ספרדית תוססת וחושנית החלה בוקעת בקולי קולות מהרמקולים – כאילו נשרו עשרות שנים מפניהם ומגופם וכל התשוקה והליבידו שלהם מציפים את אולם הריקודים.

"תהיו אתם, עד הסוף! בריקוד מותר לכם לשחרר הכול, מותר לכם להיות הכול… בפנטזיות שלכם מותר לכם להיות הכול" ספק ביקשה ספק דרשה מהם יעל, ואכן הם נענו לאתגר בהתמסרות ובהתלהבות, וכל מי שצפה בסרט לא יכול שלא להתפעל ולהתרגש מהאנרגיה המטורפת שיוצאת מהם.

את סבא שלי אני זוכר כמי שבחר בשלושים שנות חייו האחרונות לבלות לבדו, לאחר מות אשתו, אותה אהב עד כלות. לא עניין אותו להכניס אישה חדשה לחייו, למיטתו, לליבו. כך שמבחינתי – כך נראית ההזדקנות בכלל והאלמנות בפרט  – ללא רומנטיקה, ללא תשוקה, ללא זוגיות.  

אלפונסו הסעיר את נפשי וחשף בפניי ההכרה וההבנה, שגם בגילאים "מופלגים" הלב עדיין פועם ורוטט, נשבר ומתאחה, והגוף עצמו, גם אם כבר השתנה והתקמט, עדיין מתפקד."

הריקוד של אלפונסו השתתף בהרבה מאד פסטיבלים ברחבי העולם ואף זכה בפרס חשוב בפסטיבל הסרטים בשנחאי.

מיסטר גאגא, סרטו של תומר היימן, היה יריית הפתיחה במסע דוקומנטארי שנמשך למעלה משמונה שנים (!!), ואשר הפך לימים להיות הסרט הדוקומנטארי שהביא הכי הרבה אנשים אי פעם לבתי הקולנוע בישראל. סרט זה הוקרן בבתי קולנוע בהפצה מסחרית בלמעלה מ-15 מדינות שונות ברחבי העולם והשתתף בלמעלה מ-100 פסטיבלים בינ"ל שונים.

 – – – – – – – –

ברק הימן מזמין אתכם, קוראים יקרים, לצפות בסרט מיסטר גאגא ביום שני 3/8/2020. בסוף ההקרנה תתקיים שיחת זום עם קהל הצופים אשר יוכלו לשוחח עם יוצר הסרט. לפרטים נוספים ולהזמנת מקום אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה.

www.heymannfilms.com

info@heymannfilms.com

info@heymann.com

ברק היימן – 742445 0522

*  צלם הצילומים מתוך מיסטר גאגא – גדי דגון

*  צלם הצילומים מתוך הריקוד של אלפונסו – אורי לוי

      btt