By hhm_hafatzim
פורסם במדור- "מבט על החיים"
אירוס הגולן, או בשמו השני אירוס החרמון, הוא הצפוני באירוסים הגדלים בארץ ישראל. פריחתו הקצרה, האורכת מספר שבועות בלבד לקראת סוף האביב, מביאה מדי שנה לרמת הגולן אלפי מטיילים, אשר מגיעים כדי לחזות בפריחתו המרשימה.
// מערכת "מקו ועד תרבות"
האירוס נחשב לאחד הפרחים המוערכים בעולם. הוא שימש לקישוט מאז ימי מצריים העתיקה והשם 'אירוס' מופיע בכתבי המיתולוגיה היוונית כשמה של אלת הקשת בענן. ההשערה היא כי הפרח נקרא על שם האלה המיתולוגית בזכות גווניו הרבים, שבאים לידי ביטוי בכ-300 מינים שונים. בארץ גדלים 16 מיני אירוסים ורבים מהם קיבלו את שמם לפי שם האזור שבו הם צומחים מדי שנה.
אירוס הגולן נישא על גבעול גבוה, שאורכו נע בין 40-80 ס"מ, והוא בעל גוונים קונטרסטיים של לבן ושחור עם קווים עדינים של תכלת, סגול וארגמן. הפרח עצמו נחשב לגדול במיוחד וקוטרו מגיע ל-20 ס"מ. רבים משווים אותו לאירוס הנצרתי בשל הדמיון בגוונים שלהם, אך אירוס הגולן גבוה וגדול יותר באופן משמעותי.
אירוס הגולן משתייך לקבוצת אירוסי ההיכל, המתרבים בשתי דרכים עיקריות: רבייה וגטטיבית באמצעות קני שורש, ורבייה מינית באמצעות האבקת חרקים. לרוב קיימת התאמה בין גודל הפרח לבין כמות הצוף, אך קבוצת אירוסי ההיכל היא יוצאת דופן, בכך שלמרות הפרחים הגדולים שלהם, אין בהם כלל צוף. בתצפיות שנערכו במשך היום לא נצפו כלל חרקים מאביקים. התעלומה נפתרה עם רדת החשיכה: זכרים של דבורים בודדות נכנסים עם השקיעה אל מנהרות הפרחים ולנים שם עד שעות הבוקר. אלו המאביקים העיקריים של אירוסי ההיכל ובלעדיהם לא תיתכן יצירת זרעים.
למרות שמו המטעה, אירוס החרמון אינו גדל בחרמון אלא במספר מקבצים מצומצמים ברמת הגולן באזור צומת ציר המפלים, קשת ובמורדות רכס בשנית. הוא גדל על גבעות בזלת בדרום רמת הגולן בגובה של 700-900 מטר ובצפונה על מדרוני אבן גיר בגובה של 1200-1700 מטר. באזורים הדרומיים הוא פורח לתקופה קצרה במיוחד, האורכת כשבועיים בלבד. באזורים הצפוניים הפריחה מעט מאוחרת יותר ואורכת בין חודש לחודש וחצי. בישראל האירוס הוא פרח מוגן על פי חוק בשל אזורי הצמיחה המצומצמים שלו. שניים מהאזורים אף הוכרזו כשמורות טבע – שמורת תנוריה על גדות נחל תנוריה במרכז רמת הגולן ושמורת חושנייה הנמצאת מזרחית ליישוב קשת.