By hhm_hafatzim
פורסם במדור- עיצוב
צילום: באדיבות NLÉ
משרד ה אדריכלות NLÉ והאדריכל שבראשו Kunlé Adeyemi עוסקים בעיקר בפתרונות אדריכליים ותכנוניים במדינות מתפתחות ואת הפרויקט הזה יזמו בעקבות ביקור במקוקו, לאגוס. העיר לאגוס היא בין הערים הגדולות והצפופות ביותר בניגריה ושכונת מקוקו מאכלסת כ-100,000 איש. השכונה ממוקמת כולה על המים ומתקיימת בעיקר מתעשיית הדייג. רוב השכונה בנויה ממבני עץ, המוגבהים מעל המים בעזרת מוטות והתנועה בין המבנים היא בעזרת סירות קנו.
צילום: באדיבות NLÉ
צילום: באדיבות NLÉ
בעקבות הביקור, החליט המשרד לעבוד בהתנדבות עם הקהילה המקומית, על מנת להרחיב את מבנה בית הספר הקיים, בו לומדים ילדים בגילאי גן ובית ספר יסודי. המבנה תוכנן כדי לענות על צרכי המקום, תוך התייחסות לתנאי מזג האוויר המשתנים באזור וכן לתהליכי העיור המתרחשים בניגריה. הקרקע באזור היא בוצית וחלשה ולכן מציאת פתרון קונסטרוקטיבי זול וזמין, שיוכל לתמוך במבנה הייתה בעייתית מאוד. בנוסף קיימת מגבלה של גאות ושפל, המושפעת גם מגשמים חזקים היורדים לעיתים קרובות. מכאן הוחלט להתמודד עם הבעיה בצורה חדשה ושונה מהסטנדרט המקומי ולבחור במבנה צף במקום במבנה מקובע. המבנה הסופי שנבחר מבוסס על טכנולוגית בנייה וחומרים מקומיים ששולבו עם טכניקות עדכניות כמו תאים סולאריים.
צילום: באדיבות NLÉ
צילום: באדיבות NLÉ
צוות "חפצים" ממליץ:
צילום: באדיבות NLÉ
צילום: באדיבות NLÉ
חביות פלסטיק ריקות שנמצאו בעיר מוחזרו במערכת הציפה של המבנה, המורכב מ-16 משטחי עץ שכל אחד מהם בנוי על גבי 16 חביות כאלו. שטח המשטח התחתון של המבנה הוא 100 מ"ר ומעליו צוות עובדים מקומיים הרכיבו את המסגרת, המורכבת מבמבוק מקומי ומעצים שעובדו במנסרה מקומית. המבנה הסופי מחולק לשלוש קומות ויכול לשאת 100 אנשים בוגרים אפילו בתנאי מזג אוויר קשים בזכות צורת הפירמידה, המבטיחה יציבות.
צילום: באדיבות NLÉ
צילום: באדיבות NLÉ
צילום: באדיבות NLÉ
צוות "חפצים" ממליץ:
מבנה האבטיפוס תוכנן כחלק מתכנית פיתוח כוללת בגישה הוליסטית לשיפור תנאי המחייה של השכונות בלאגוס הממוקמות לצד מקורות מים. את עקרונות הבנייה, הצורה והחומרים ניתן לשכפל כדי ליצור מבנים אקונומיים צפים גם במקומות אחרים, שיכולים לשמש כמבני ציבור, מגורים או מסחר. במקרה כזה יש לקחת בחשבון מרכיבים מקומיים משתנים כמו תנאי שטח ומזג אוויר על מנת לייצר ווריאציות המתאימות ספציפית לכל מקום. ב- NLÉ ממשיכים לעבוד, לחקור ולפתח את הקונספט, על מנת שהמבנה יוכל לתרום גם לקהילות נוספות ברחבי ניגריה ואפריקה.