מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

"הנפש הטובה מסצ'ואן"

By hhm_hafatzim

פורסם במדור-

המחזה "הנפש הטובה מסצ'ואן"של ברטולט ברכט, המועלה עתה בתיאטרון "גשר", בבימויו של יבגני אריה, מצליחה לקרב הקהל להזדהות עם התום, התמים והמיטיב.

// יהודית בר

העובדה שברכט מיקם הדמויות ועלילת המחזה בנוף זר ומרוחק, סין, מצליחה להעצים נושאיה המרכזיים לרמה אוניברסאלית. ומה הם הנושאים? ה"טוב" נרמס על ידי כוחות "הרשע" כי לעוצמת כוחות ה"רוע" אין גבולות.

המחזה הוא משל שהנמשל מעציב בכל פרמטר שנשבצו – הטוב מול הרוע, מעמד סוציו-תרבותי נמוך לעומת מעמד סוציו-אקונומי גבוה, מנוצל ומנצל באופן כללי. ויתכן שלא בכדי כתב ברכט מחזה זה ב-1938 בגרמניה, והשלימו רק לאחר שגלה לגרמניה ב- 1943.

03(13)
main(1)
צילום: דניאל קמינסקי ורומן קבטנר

סיפור המחזה הוא כמעין אגדה, הוא "מספר" מוטיבים מן החיים. עלילת המחזה – שן-טה, זונה תמימה, אשר ערב אחד מגיעים אליה שלושה אלים המחפשים אחר נפש טובה אחת אשר תצדיק את קיומו של העולם. האלים גומלים לנערה על טוב ליבה, ומעניקים לה חנות טבק קטנה, אך במהרה היא מנוצלת על ידי תושבי העיר, ובראשם יאנג-סון, טייס מובטל ששן-טה מתאהבת בו. כשהיא עייפה מהניצול המתמשך, היא מחליטה לערוך שינוי בחייה ולהתחפש לגבר. כשהיא לובשת זהות חדשה, בן הדוד המרוחק, המגיע להגן עליה,  הסביבה מתייחסת אליו/אליה באופן שונה לחלוטין. המחזה מדגיש שרק במסכת העוצמה "המזוייפת", אבל הנוקשה ללא רחם, אפשר להצליח.

צוות "חפצים" ממליץ:
[product_slider widths="1/2" product_type="sku-id" carousel="no" item_perpage="2" ids="9559,9562"]
02(13) (1)
צילום: דניאל קמינסקי ורומן קבטנר

סיפור המעשה של ברכט אינו "גדול", אולם ההצגה מצליחה באלמנטים תיאטרליים להעצים התנהגויות, לעורר רגשית, להדגיש הומור ולהפתיע . התפאורה, המוסיקה החיה על הבמה, העצמת התנהגויות והגזמה מכוונת ב"דבר והיפוכו" – נמוך קומה ועשיר, גדול קומה ו"ריק" רגשית ומצפונית, רבים מול מעטים מאד (אחד או שניים), הם הם עיקר ההצגה בגשר. אריה יבגני מצליח גם הפעם להשתמש באלמנטים תיאטרליים מאד פשוטים להמחיש ולגעת בקהל ברעיונות המרכזיים במחזה – פערי החברה האנושית ומקומם העגום של האמונה, המוסר והאהבה.

01(14)
צילום: דניאל קמינסקי ורומן קבטנר

הקסם התיאטרלי יוצא הדופן גם בהצגה זאת, כמו בהצגות קודמות שביים אריה יבגני, היא התפאורה – כה פשוטה וכה מתוחכמת. זאת גדולתו של יבגני להפוך מחזה ליצירת אמנות העומדת בפני עצמה בזכות מרכיביה. יבגני "מצייר" המחזה מחדש על הבמה באמצעים דלים ומפתיעים בתרומתם (חוטים תלויים מהתקרה המטפטפים את "הגשם", קרשי עץ המועתקים מקום למקום כדי לעבור ממקום למקום, המדגישים עוני ורפש העיירה, בתי הדמויות העניים – ציור בית על קלף הממוסגר  על ידי ארבעה קרשים, וכן הלאה וכן הלאה …).

צוות "חפצים" ממליץ:
[product_slider widths="1/2" product_type="sku-id" carousel="no" item_perpage="2" ids="9672,9670"]
05(5)
צילום: דניאל קמינסקי ורומן קבטנר

את התפקיד של שן-טה בהצגה מגלמת נטע שפיגלמן, שחקנית תיאטרון גשר בשמונה השנים האחרונות, ולצדה בתפקיד יאנג-סון יחזקאל לזרוב, שביים בשנה האחרונה את "נופל מחוץ לזמן", וחוזר לאחר שנים רבות כשחקן אל תיאטרון גשר. עוד משתתפים: אלון פרידמן, נטשה מנור, אלכסנדר סנדרוביץ', יובל ינאי, מנדי כהאן, ויטלי פוקס, פירה קנטר, סבטלנה דמידוב, נועה קולר, ניקולאי טוברובסקי, דוד זיסלסון, קארין סרויה, אדי אלתרמן, לוסי דובינצ'יק, יבגני טרלצקי, פאולו א.מוארה, שיר שנער, ודניאל סטיופין.

גם בהצגה זו עובד הבמאי יבגני אריה עם הצוות שליווה אותו בהצגה "הדיבוק": המוסיקאי אבי בנימין, התפאורן מיכאל קרמנקו, מעצב התאורה, איגור קפוסטין,  ומעצבת התלבושות, סטפניה גראורוגקייטה.

06(4)
צילום: דניאל קמינסקי ורומן קבטנר
יהודית בר

מנכ"ל ומייסדת "חפצים"
ליצירת קשר עם יהודית, הקליקו כאן

      btt