מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

הורה – סרטו של אהד נהרין

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

ב- 2009 יצר אהד נהרין לראשונה את הכוריאוגרפיה ליצירה 'הורה', ב- 2018 היא הועלתה שוב בגרסה מחודשת וב- 2022 הופק הסרט 'הורה'.  לא במקרה היצירה רלוונטית בכל השנים שהועלתה – שם הריקוד הישראלי 'הורה' הוא מאבני הדרך של התרבות הישראליות. בכל זמן מן הזמנים. יצירתו של נהרין – הורה –  יכולה להמציא עצמה מחדש בזכות תכנים, ערכים המשתנים בתרבות הישראלית.

ללא ספק שהמעבר מיצירה כוריאוגרפית בימתית למדיום קולנועי ב-2022 הוא בפועל יצירה חדשה .כמעט לחלוטין. גם במדיום זה הצליח אוהד נהרין להפנט.

כמעט כל פריים הוא הפתעה בתנועה, בעוצמה ובעניין אותו הוא מעורר. היכולת לקרב ולהרחיב המצלמה מעצים את נושא היצירה – הרקדנים, אקספרסיביות פניהם, מבטי עיניהם, זוויות תנועות המתאשרות רק באמצעות המצלמה  – זהו סל העושר שמוענק ליצירה במעבר מהבמה לקולנוע.

את הפרט או הכלל ניתן ללוש בהתאם לדגשי הביטוי – ה-close-up  חודר ומצליח לחשוף הביטוי הפנימי של התנועה, ובאותה מידה אפשר לעצב את הפרטים לא נעים ולעצבם כמעט כמו פסלים. המשחק בין אקספרסיביות שקטה או סוערת מטלטלת.

הגמישות שמאפשרת המצלמה מרימה את היצירה לבמת החיים – שחרור ופנטזיה, קושי ומורכבות, עידון מרגש וגם בוטות.

מול המסך, הצופה רוקם את הסיפור שלו ליצירה ביתר אינטנסיביות. הצפייה מול המסך כאשר הוא שקט או מהדהדת בו מוסיקה מאפשרת מימד הרבה יותר עוצמתי כאשר היצירה לופתת את הצופה לתוכה. זהו מימד שנבנה מתוך חושך המסך והאינטרקציה האינטימית בין היצירה לצופה.

היצירה נעה בין דחיסות יתר של תנועה ומבע  לבין רגעים שקטים ונינוחים. האניגמה המתהווה תוך כדי צפייה מייצרת בתורה הרבה מאד עניין. לא רק קו התנועה והאקספרסיביות מדגישים אותה אניגמה, גם האור והצל, וכמובן גם המוסיקה. הסרט מצליח כמעט כמו להוליך את הצופה ביד בין מראות מפתיעות, תשוקות וטלטלות מזנים שונים.

המוסיקה המלווה את היצירה? שימו לב לרשימת היצירות המוסיקליות מתוכן נבחרו קטעים, כדי להבין כשרון יצירת פס הקול של הסרט : Isao Tomita, Modest Moussorgsky, Claude Debussy, Charles Ives, Yehonatan Oppenheim, Ikeda Ryoji, Richard Strauss, Richard Wagner, Joaquin Rodrigo, Edvard Grieg, Jean Sibelius

בפנייה לעיתונות נכתבו מספר שורות שכדאי לצטט ולהדהד איתן בצפייה בסרט:

"איבריהם (של הרקדנים) משרטטים קליגרפיה אנושית-תנועתית כמעין קוד שנכתב ונמחק תדיר.

המעבדה הקולנועית של נהרין מוסיפה ליצירה הבימתית רובד כוריאוגרפי חדש – תנועת המצלמה בחלל. פעולות שנעשות בחדר העריכה, בהן האטה והאצה, מעברים וחיתוכים, מקבלות מקום מרכזי, ומאפשרות גילוי והתגלות של ביטויים יצירתיים חדשים.

"הורה – הסרט" הוא הזדמנות נוספת לצלול לאבולוציה מרתקת ביצירתו של נהרין שתרה אחר צורות אחרות שבהן ניתן ליצור מחול ולחוות אותו."

יצירה קולנועית מעין זאת כמו הסרט 'הורה' אפשרית ברמתו יוצאת הדופן, כאשר חומר הגלם, רקדני להקת בת שבע, הם בעלי יכולות כוריאוגרפיות ואקספרסיביות הראויות להרבה מאד שבחים.

רועי שאלתיאל, הצלם, ועריכתם המשותפת, של נהרין ושל שאלתיאל, לשו יצירה מהפנטת.

צפו בטריילר מטה כדי לטעום ולהבין גדולתו של הסרט 'הורה'.

צוות הרקדנים – חן אגרון, בילי בארי, יעל בן-עזר, בן גרין, שון האו, צ‘יאקי הוריטה, צ‘אן וונג קים, מתן כהן, שיר לוי, אוהד מזור, יוני (יונתן) סימון, חני סירקיס, אמליה סמית, איגור פטשנצ‘וק, לונדיווה קוזה.

לצפייה בסרט – מאחר שהתאריכים העתידיים לצפייה ביתית בסרט אינם ידועים עדיין,
בדקו באתר הלהקה לעיתים קרובות. המאמץ כדאי – 
 www.batsheva.co.il

      btt