By Tami Klein
פורסם במדור- יהודית בר, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
ימים מורכבים עוברים על ישראל בשנה האחרונה. אבל גם ימים לא-פשוטים עשויים להצמיח עשייה מאירה ומעניינת. ולא בכדי. הספר שלפניכם מתנה לכולנו. והימים המורכבים פתחו בפנינו לקרא מחדש ב'מגילת העצמאות' וגם חיברו אותנו מחדש לדגל, סמלים שהזמן שחק בהם.
דב אלבוים מבהיר – "בהשראת ספרות המדרש והתלמוד היהודית הקדומה קראנו לאוסף זה בשם 'תלמוד ישראלי ' – 'תלמוד', הדרך היהודית הקלאסית שפותחה בשלהי בית שני לשאול את שאלות ההווה והעתיד של התרבות היהודית באמצעות הטקסטים המכוננים שלה. 'ישראלי' – אלו מחקרים ומדרשים בני ימינו."
"כמו ביצירה התלמודית הקלאסית, העיקרון של הקריאה במגילה אינו ציות, האדרה או "קידוש" הטקסט." באמצעותו נפתחות דרכי חשיבה ביקורתיים לחיוב או לשלילה, להסכמה או לדחייה, להעמקה, לחיבורים מפתיעים ולאופק שעשוי להתחדש.
"לראשונה בתולדותיה זוכה מגילת העצמאות של מדינת ישראל לפרשנות מדוקדקת, מחקרית, הגותית ואמנותית, המקיפה את שלל היבטיה ורבדיה. בהשראת התרבות התלמודית נאספו כאן יותר מ־160 מאמרים של מיטב החוקרים, ההוגים והיוצרים מכל גווני הקשת החברתית והפוליטית לדיון בשאלות היסוד של מדינת ישראל, בחזונה ובערכיה, כפי שהם משתקפים במגילה. כמו כן נאספו כאן מאות רבות של מקורות וציטוטים מהספרות היהודית והעברית המשלימים את מפת הדיון ומשמשים בסיס להבנה ולחקירה מחודשת של המגילה."
דב אלבוים מדגיש – "כתלמידים של המורשת התרבותית היהודית אימצנו בלב שלם את חכמת המחלוקת ואת יצירתיות הדיון של התלמוד ואת קביעתו המפורסמת : "אלו ואלו דברי אלוהים חיים."
סיפור קצר אותו כבר סיפרתי באחת הכתבות – בגיל 13, כאשר עליתי לארץ מבית אתאיסטי, נכנסתי לכיתה בבית ספר 'אליאנס' בחיפה, בה לימדו גם תלמוד, בהיותנו מגמה הומנית-ראלית. שעורי התלמוד חידדו את לשוננו וחשיבתנו. אלו היו השעורים המועדפים, הם היוו סינטזה בין יכולת להתמודד עם טקסט ליכולת להבליט מקוריות הבחנותינו ודגשינו. "זו דרך הזהב של תרבות ישראל מדורי דורות, לדבר ולשוחח וללמוד ולבקש דרך יחד, בלי מריבה, אלא מתוך מחלוקת שיש בה פתיחות, לימוד וכבוד הדדי."
ילדים חותמים על מגילת העצמאות בצריף בן גוריון, שדה בוקר.
צילום – חנן אפשטיין, 2016. באדיבות צריף בן גוריון.
בכל גיל אפשר לקרא במגילה בדרך של ויכוח – debating, דיבור המנסה להסביר, להוכיח, בניסיון לשכנע מתוך כיבוד הזולת. הרבה נרוויח, כולנו כחברה אם נתמיד בדרך זאת.
גודלו הפיזי של הספר אולי מרתיע – השאירו אותו ליד כורסת הקריאה או על שידה ליד מיטתכם, וקראו בו מדי פעם. אפשר גם לפתח דיון תלמודי בינכם לבין עצמכם, או בין בני הבית – זאת דרך שתחכים שיחת עומק והיא עשויה להפתיע.
עבודתו של דב אלבוים הוא מיזם שהבשיל לספר בשנים 2011-2018 בבינ"ה, התנועה ליהדות חברתית ויצא לאור בשיתוף המכון הישראלי לדמוקרטיה והוצאת ידיעות אחרונות.