By Tami Klein
פורסם במדור- "מבט על החיים", עיצוב, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
לפני מספר ימים לראשונה נפלו עיני על טקסט ובו המושג Kanso. לא הכרתיו. מתוך סקרנות הבנתי את הכתוב מטה. מעניין וראוי לתשומת לב, בעיקר בתרבות המערבית העמוסה 'בכל טוב' ועוד קצת.
Kanso הוא אחת מאמות המידה של האסתטיקה היפנית. לעיתים מונח זה מתורגם כ'פשטות' או 'מינימליזם', אולם בעיקרו הוא כולל בתוכו – 'העדר מורכבות'.
Kanso הוא חלק מהמסורת היפנית, מסורת המחפשת יופי והרמוניה ביום-יום , כאשר הפשטות אינה מבטאת 'מה חסר' אלא מבטאת – שלם, בהירות ואיזון.
העקרונות המרכזיים של פילוסופיית Kanso :
1. פשטות ע"י אלימינציה
Kanso תומכת להמעיט בחפצים, צורות או אלמנטים לא הכרחיים, בדגש על פשטות מזוקקת, המשאירה רק את ההכרחי למטרת נראות יופיו של פריט או של חלל. הכוונה לנטרל את העודף כדי להציג את ייחודו יוצא הדופן של חפץ או מושג.
2. טבעיות וחוסר מאמץ
ב Kanso ,הטבעיות אינה מאומצת או מלאכותית. היא צריכה לבוא לידי ביטוי כמאפיין אינהרנטי של פריט או של עיצוב. המטרה היא שהביטוי האיהרנטי של אותו פרט יבוא לידי ביטוי בצורה חופשית וללא כל מאמץ. הנושא הוא לאשר לפריטים להופיע ללא כל אילוץ , מתוך הידיעה שיופים יופיע מתוך צורתם, מתוך הפונקציונליות שלהם ללא צורך לביים נראות.
3. היופי ב'לא-מושלם' ( Wabi-Sabi)
בהיות Kanso ממוקד בפשטות, לעיתים המושג Wabi-Sabi יכול לבוא לידי ביטוי מתוך הערכת הלא-מושלם והארעיות. לעיתים פריט אחד או חלל המבטאים התיישנות או בלאי, עשויים להוסיף יופי ואופי. Kanso אינו עומד על המושלם והנוצץ , אלא עשוי 'לחבק' את המצב הטבעי של הפריטים כפי שבא לידי ביטוי, עם כל הפגמים וההיסטוריה שלו.
4. דגש על 'שימושי'
ל- Kanso מערכת יחסים אדוקה עם המונח 'שימושי'. הנושא אינו להראות פשוט, אלא היות פשוט בזכות תפקידו – היותו שימושי ל-…, הוא משמש למטרה מסוימת. בתפיסה היפנית, חפצים ופנימים מעוצבים בזכות הפרקטיות והפונקציונליות שלהם, לכן צורתם היא ביטוי לפונקציונליות.
5. אלגנטיות שקטה
Kanso עשויה לבוא לידי ביטוי גם בצורה של אלגנטיות שקטה, כאשר יופיים של הדברים אינם 'צועקים' לתשומת לב, אלא משרטטים בעין המתבונן ובתפיסתו איזון וצניעות. בעיצוב, אלו הקווים הנקיים, מיעוט הדקורציה ותחושה חזקה של סדר, מבלי להיות אימפוזנטים.
6. השפעת ה- Zen
תפיסת Kanso מתכתבת עמוקות עם פילוסופית Zen, כאשר פשטות מוערכת כחינוך לקשיבות (mindfulness) ובהירות תפיסתית. הפרקטיקה של Zen מדגישה כיצד להרחיק הפרעות ולשלב סביבה או פריטים כדי לקדם שקט ויצירת פוקוס מחשבתי. הפשטות הזאת מעודדת הערכה עמוקה לרגע, ומטפחת רגע של שקט.
7. חלל ואווריריות
Kanso לעיתים כולל הערכה ל'חלל נגטיבי' – חללים ריקים אשר תורמים לתחושת הפשטות. בפנימים היפניים זה בא לידי ביטוי בחדרים מינימליסטים, אשר מכילים חללים לא-עמוסים, המאפשרים להתנועע בהם בקלות ובתחושת שקט.
8. שילוב הטבע
פילוסופיית Kanso מחבקת שילוב הטבע בעיצוב. חומרים טבעיים כמו עץ, אבן ונייר לעיתים משתמשים בהם כדי להדגיש התכונות האינהרנטיות שלהם ללא קישוט מוגזם. עבור היפנים שילוב הטבע מבטא את האידאל היפני של חיים בהרמוניה עם הטבע, ובהם הפשטות ויופי טבעי. בעיני תפיסת Kanso הפשטות ויופי טבעי חד הם.
קוראים יקרים, הצילומים בכתבה מופיעים בהקשר יותר רחב בקישורים מטה. ממאגר 'מדור העיצוב' של המגזין.
https://www.hafatzim.com/from-line-to-culture-tours/machiya-houses
https://www.hafatzim.com/general/luis-barragan-the-architectural-concepts
https://www.hafatzim.com/from-line-to-culture-design/a-vacation-house-in-syros-island
https://www.hafatzim.com/from-line-to-culture-design/farm-house-and-fire-in-japan
https://www.hafatzim.com/from-line-to-culture/takeshi-hosaka-love-2-house
https://www.hafatzim.com/from-line-to-culture-design/north-london-house-recast