By hhm_hafatzim
פורסם במדור- תיירות
בימי הקיץ החמים טיול לאורך הירקון מומלץ שבעתיים. מלבד יפי הטבע והעניין ההיסטורי-גיאוגרפי של הנחל, ההליכה היא בשבילים מוצלים בחלקם הגדול. העצים וקני הסוף יוצרים מעין ג'ונגל טבעי מפתיע. קני הסוף יוצרים מעברי מסתור, מעין מבנים גוטיים יפיפיים. המפתיע היא גם האפשרות להתרחץ בנחל בקטעים מסוימים, מאז נקיון הנחל. ילדים בודאי ישמחו להשתכשך במים וישנה האפשרות לנסות לדוג.
בחרו קטעי ההליכה והבילוי הנכונים לכל אחד מכם, והירקון יהיה ידידכם למספר שעות. כדאי!
// צוות "חפצים"
תמונה ראשית: מקור המים של נחל הירקון על יד ראש העין, שם הוקם מפעל מקורות, 1948-1951
קרדיט: פיקיוויקי
"אל עוג'ה" בערבית או "הפתלתל" בעברית זהו שמו של נחל הירקון אשר ניתן על ידי שוכני הכפרים שלאורכו בתחילת המאה הקודמת; זהו גם שמו של הסרט זוכה פרס הדוקו הישראלי הטוב ביותר בפסטיבל חיפה האחרון. "פתלתל" מגולל את הביוגרפיה של הנחל דרך טיול הקיאקים שאבי בלקין ואבי לוי ערכו לאורכו הפיזי וההיסטורי, החל ממקורותיו ליד ראש העין ומתחילת המאה ה-20 , עת בואם של החלוצים האירופאים והקמת היישוב ירקונים.
עד למלחמת העצמאות ב-1948 הירקון היה מקום בילוי לערבים ויהודים אשר פקדו אותו ואת בית הקפה "גן הוואי" שהוקם לגדותיו. לאחר הקמת המדינה, כדי להגשים את חזונו להפריח את הנגב, בן גוריון הקים את מפעל ירקון ונגבת אשר עד היום שואב את מי המעיינות בסביבת ראש העין ומזרימם דרומה, ומה שפעם היה נהר מפואר הפך לנחל מזוהם ומוזנח.
כוכב הסרט, נחל הירקון, עורר בנו את הרצון ללכת לאורכו ולגלות בעצמנו את כל אותן פינות החמדה וההיסטוריה העשירה שנמצאת לגדותיו. נתחיל את הטיול באזור מקורות הירקון בסביבת ראש העין, שם נמצאת אנטיפטריס שאזכור ראשון שלו היא מראשית האלף השנייה לפני הספירה והוקמה מחדש על ידי הורדו, אשר העניק לה את שם אביו, אנטיפטר. העיר צופה על מעבר אפק, שהינו חלק מדרך הים שחיברה בין מצרים למסופוטמיה ולכן חשיבותה הגדולה.
מבצר אנטיפטריס. קרדיט : חן חייק מתוך אתר פיקיוויקי
במרחק של קילומטר בלבד ממבצר אנטיפטריס נמצא פארק מקורות הירקון. בדרכנו לשם נחזה בבריכת הנופרים הצהובים ובמורד הדרך במפגש שבין מסילת הרכבת לירקון ניצבת עמדת הפילבוקס. עמדה זו הוקמה ב-1937 בזמן המרד הערבי על מנת להגן על מסילת הרכבת. שם העמדה ניתן עקב הדמיון לקופסת כדורים.
נסיים את המסלול בפארק מקורות הירקון בנוסף לשטחי פיקניק נרחבים לגדות הירקון המתפתל ועמדות מנגל, ניתן לראות תחנת הקמח מיר, אחת מרבות הפזורות לאורך אפיק הנחל. התחנה שפעלה, בראשיתה של העיר פתח תקווה, נקראת על שם הכפר ששכן בסמוך לה והפעילה במקביל 13 זוגות ריחיים. ליד מגרש החניה של הפארק נמצאת באר, שריד מחצרו של הסוחר בן המאה ה-19 אנטואן קצאר.
מסלול נוסף הינו בפארק הירקון, הריאה הירוקה של אזור המרכז הגובלת בתל אביב ורמת גן. את המסלול נתחיל במעלה גבעת נפוליאון ברמת גן, בסמוך לרחוב הנרקיסים. התל הינו אתר ארכיאולוגי שמתוארך כבר החל מתקופת הברונזה הקדומה (23-27 לפני הספירה), וממצאים מהמאה ה-10 לספירה של תחנת דרכים. מפסגת התל נשקפים נופיה של רמת גן ותל אביב ובשוליים המערביים ניתן למצוא בור מגודר ובו מדרגות הרוסות המובילות מטה, אלו הם שרידים ממפעל מים שנבנה במאה ה-16 עד ה-20 לפני הספירה.
ממפעל המים נרד לכיוון פארק הירקון, ונלך לאורך גדר החווה האקולוגית עד שנגיע לחורשת "ראש ציפור" הכלואה בין האיילון לירקון. משם נמשיך צפונה (פניה שמאלה) דרך החורשה עד לנקודת תצפית שנמצאת בסופו של שביל מפותל וממנה נשקף פארק הירקון בהדרו. נמשיך צפונה עד צומת דרכים ונפנה ימינה לכיוון אתר "שבע טחנות".
שבע טחנות, פארק הירקון. קרדיט : יהודית גרעין-כל מתוך אתר פיקיוויקי