מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

אל תפספסו את הקונצרט הבא של "תזמורת המהפכה"

By chayap

פורסם במדור-

// הצילום הראשי –  Mona Lisa Descending A Staircase, Joan C. Gratz, 1992

הקונצרט "התזמורת חיה בסרט" שהוצג במסגרת סדרת המהפכה בבית האופרה שבתל אביב, הוגדר על ידם כ"מפגש חד-פעמי ובינלאומי של מוזיקה, אנימציה ואמנות".

התיאור הזה הספיק לנו כדי לרכוש כרטיסים כמה חודשים מראש ולחכות בציפייה לקונצרט מסוג שלא הכרנו. סקרנים, התיישבנו באולם שבבית האופרה בתל אביב וחיכינו בציפייה. על הבמה עלו נגני התזמורת, נגני מוסיקה קלאסית מצטיינים שמרביתם לוקחים חלק גם בהרכבי רוק, ג׳אז מוזיקה אלקטרונית ומוסיקת עולם, המנצח רועי אופנהיים והמנהל האמנותי זהר שרון, אשר גם ניגן בפסנתר במופע. בניהולם האמנותי ובאוצרותם של אופנהיים, שרון ותמי ברנשטיין נבחרו סרטוני אנימציה מרחבי העולם אשר הוקרנו מאחורי התזמורת.

 

המוזיקה

קטעי המוזיקה שניגנה התזמורת הולחנו באופן מיוחד עבור מופע זה, בהשראת קטעי האנימציה שנבחרו, על ידי מלחינים ישראלים שגויסו למשימה. המגוון הרחב של המלחינים הוביל למנעד רחב של סגנונות, מקצבים וצבעים, אשר לצד הסרטונים המתחלפים, יצרו בכל קטע עולם שונה ומיוחד במינו. מעבר להערכה גדולה לנגנים על הנגינה הוורסטילית הנפלאה, מגוון הסגנונות אפשר לכל אחד להתחבר למתרחש על הבמה ולהתרענן קלות בכל פעם שהחל להתנגן קטע חדש. בין בני משפחתנו שנכחו בקונצרט היו כמה שמורגלים בישיבה ממושכת בקונצרטים של מוזיקה קלאסית והיו כאלו שלרוב יעדיפו מופע רוק (ואני ביניהם) אך הפורמט הייחודי הזה אפשר גם למי שחושש מהז'אנר להיחשף למוזיקה מקורית ישראלית משובחת.

 

האנימציה

כאמור, הסרטונים נאספו בקפידה מאמנים, אנימטורים ויוצרים מרחבי העולם וגם כאן, המנעד רחב, מרשים ומגוון. בין None of That מקליפורניה שבוחן בהומור משובח את מה שאולי מתרחש במוזיאון אחרי שעות הפעילות ומציג נזירה ושומר מוזיאון נחושים, לבין E in motion no.2 של סומיטו סאקאקיברה היפני, שמעביר אותנו רכבת הרים של רגשות במסע לירי שכולו בתנועת מצלמה אחת. בין Fallen Art של טומש בגינסקי מפולין שמציג גישה הומוריסטית למחאה אנטי מלחמתית, לבין Gloria Victoria של האנימטור תאודור אושב, הנושאת גם היא מסר אנטי מלחמתי, אשר מוגש באופן מופשט יותר, בשילוב מוטיבים של אקספרסיוניזם, קוביזם, סוריאליזם וקונסטרוקטיביזם. כל סרטון הוא עולם ומלואו, חלקם נרטיביים והומוריסטיים וחלקם מופשטים יותר ומעוררים מגוון של רגשות אצל הצופה, אשר מועצמים פי כמה בזכות המוזיקה הנהדרת שמלווה כל אחד ואחד מהם.

None of that, A Film by: Anna Hinds Paddock Isabela Littger de Pinho Kriti Kaur
Music by: Corey Wallace
Produced at Ringling College of Art + Design

 

האמנות

מעבר לשילוב בין אמנויות המוזיקה והאנימציה, שמקומן בקונצרט הזה ברור מאוד, נבחנו לאורך הערב רבדים שונים של האמנות כחלק מתכני הסרטונים עצמם. הערב נפתח בציטוט של רוני סומק: "'מילה', אומר המשורר, 'שווה אלף תמונות'.' תמונה', אומר הצייר, 'שווה אלף מילים'. מדובר בדו קרב. התוצאה תלויה על הקיר." סרטוני האנימציה שמוקרנים אחריו מתכתבים עם עולם האמנות, כל אחד בדרכו. חלקם מציגים מחווה לאמנים מפורסמים ולסגנונות וזרמים באמנות, חלקם דנים בנו, כצרכני אמנות, בהשראה, בעולם המוזיאונים ובתהליך האישי שעובר אמן. כל אלו מתחברים גם אל הקשרים רחבים יותר, של מלחמה, דת, צנזורה ועוד.

Excerpt from the original 12 mins film by Sumito Sakakibara
É in motion No.2 is a video art installation originally designed to be projected on a 360 degree scope screen.

 

"תזמורת המהפכה" מגדירה את עצמה כגוף מוזיקלי, יוצר ומבצע, כמעבדה למוזיקה מקורית בשילוב אמנויות. באופן אישי, הרגשתי שהם מציעים אלטרנטיבה מרעננת וחדשנית לקונצרט הקלאסי שכולנו למדנו להכיר, והתחושות החיוביות איתן יצאנו מהערב הזה הובילו אותנו לרכוש, כבר ביום למחרת, כרטיסים למופע נוסף שלהם.

למידע נוסף על התזמורת ניתן להיכנס לאתר או לעמוד הפייסבוק.

      btt