By hhm_hafatzim
פורסם במדור- אמנות
לנסוע לצפון למוזיאון תפן, להתהלך בגן הפסלים ולראות תערוכתה של ורדה יתום – זאת חוויה מעשירה. הירוק השוטף את העין, הפריחה המשכרת של כליל החורש הם תפאורה מרעננת ומשמחת את העין. והתערוכה של ורדה יתום? אכן היא מצדיקה נסיעה מיוחדת כדי להכיר אמנית מפתיעה בעומק ובמגוון נושאי יצירותיה.
// רותי אופק / אוצרת התערוכה // הקדמה: יהודית בר
תפן, כמעט הכי רחוק מתל אביב. משכנו של המוזיאון הפתוח בגן התעשייה של סטף ורטהימר. גן במלוא משמעות המילה. תעשייה השוכנת במבנים בעלי קומה אחת מוקפים בירק, בגינה פורחת, אשר בה ממוקמים 100 פסלים ממיטב הפיסול הישראלי: תומרקין, שמי, קדישמן, גרוס, אולמן, דורצ'ין, שקין, צימבליטה והדני הם רק חלק מהרשימה המכובדת. אדריכלי הגן ידעו, כבר לפני כ-30 שנה עד כמה חשוב לשמור על הצמחייה הטבעית במקום וזו הצמחייה, בעונת האביב במיוחד, מהווה מעטפת מרהיבה לפסלים הנמצאים בקרבתה.
אך טבעי הדבר כי תערוכת פסלי הקרמיקה של ורדה יתום תהיה מוצגת בגלריה לאמנות של המוזיאון. ורדה יתום, חברת קיבוץ סאסא אשר בגליל העליון, אמנית פיסול קרמי, בעלת מוניטין בינלאומי, מציגה לראשונה תערוכה מקיפה של יצירתה רבת השנים.
ורדה יתום אינה משתייכת לזרם אמנותי כלשהו באמנות הישראלית. היא אמנית עצמאית בעלת חשיבה ביקורתית ועשייה רבת שנים. השימוש שלה בחומר שומר על צביונו ועל אף העיבוד שלו, הוא לעולם לא מתיימר להיות מה שאינו. החומר נשאר חומר, על החספוס שבו ועם טביעות האצבעות של האמנית.
יצירתה של ורדה יתום מתאפיינת במבנה סדרתי. כל סדרה מתאפיינת בנושא ווריאציות. ביצירתה של יתום הווריאציות השונות עוסקות בנושא אחד, אבל כל אחד מהפסלים יכול גם לעמוד בזכות עצמו, ללא התמיכה של הפסלים האחרים בסדרה. יופייה של כל אחת מהסדרות הוא בהתפתחותה, ובצירוף של כל יצירה בסדרה לחברתה, כך שנוצר מיזוג של מרכיבים שונים זה לזה. ייחודה של הסדרה אינו רק בריבוי, אלא גם בזיהוי התהליך של צירוף מרכיבי הסדרה זה לזה, אשר מעניק משמעות חדשה שלא באה לידי ביטוי ביחידה הבודדת.
עיקרון הסדרתיות מסמן את היחסים בין פרטים רבים. בסדרה אמנותית, להבדיל מסדרה תעשייתית, הפרט הבודד אינו זהה לאחר, אבל הדמיון של הביטוי או החוקיות מתקיימים, אם בתוכן ואם בצורה. אצל יתום, המרכיבים השונים של כל סדרה נקשרים זה לזה בצורה, בחומר או בנושא עצמו. הסדרות אינן רק תהליך פורמאלי של חזרה, אלא תהליך עמוק של נתינת משמעות, של טיפול מעמיק ברעיון, של ביטוי לרגשות שונים וגם אמצעי של תיעוד וביקורת. השימוש של יתום ביצירת סדרות אינו יוצא דופן בתחום האמנות בכלל, ובאמנות הפלסטית בפרט.
צוות "חפצים" ממליץ:
עיקרון הסדרתיות הוא שהנחה את ההצבה של הפיסול בחלל התערוכה. כדי להציב כל סדרה, ולשמר את ייחודה, נבנו במות מרשת ברזל בניין. על כל במה מוצבת סדרה, כך שנשמר עקרון הקרבה בין היחידים בסדרה. במות הברזל נהפכות גם לסוג של תקרה מרושתת אשר הסדרות התלויות יורדות מהן. השימוש בברזל אפשר את החוזק והיציבות הנדרשים כדי להציב פסלי חומר כבדי משקל. מאידך תחושת הנפח נשמרה לפסלים עצמם והברזל אינו מהווה אלמנט מתחרה לנפחיות הפיסול.
משחקי הצל שנוצרו על הרצפה והקירות מלווים את הפיסול ומשמשים תפאורה נוספת לעבודות.
בתערוכתה של ורדה יתום הפסלים יוצרים משמעויות חדשות ומקוריות לכול מי שצופה בהם. הייחודיות של יצירתה טמונה לא רק בבחירת הנושאים המטופלים, אלא גם בחומרי היצירה ובצורת הצבתם המיוחדת.
המוזיאון הפתוח גן התעשייה תפן
טלפון: 04-9109608