By hhm_hafatzim
פורסם במדור- אמנות
ב-2008 הציגו ב- TATE MODERN בלונדון תערוכה מפתיעה. אמנים ממספר ארצות הוזמנו לצייר על קירות הענק של תחנת הכוח הישנה, עתה המוזיאון, וחלקם ציירו גם על מבנים שונים בעיר. זאת הייתה הגושפנקה של האוצרים בהכרה de facto שגרפיטי הוא אמנות.
// צוות "חפצים"
תמונה ראשית: pam fray
צפו בוידאו שהוצא אז לרגל התערוכה ותיווכחו, כמו רבים אחרים, שגרפיטי היא אמנות, רק המדיום שונה.
הסקירה מטה ממחישה, כמו בתחומים שונים בחיים, שעד אשר דפוס הופך לנורמה, חייב לעיתים לעבור דרך, ולעיתים ארוכה מאד.
האדם נהג להטביע את חותמו על קירות עוד מהפרהיסטוריה ומאז לא הפסיק לעטר קירות באמנות פרי ידו בצורה חוקית ולעיתים – לא חוקית. גרפיטי הוא השם המודרני שניתן לציורים או כתובות שצוירו בצורה לא חוקית על גבי משטחים או קירות במרחב הציבורי. מקור המילה גרפיטי הנו מאיטלקית. המילה graffiato פירושה לשרוט.
הגרפיטי נע מכיתוב מילים פשוטות לציורי קיר מורכבים. הדוגמה הידועה הראשונה של גרפיטי "בסגנון המודרני" שרדה מימי יוון העתיקה בעיר אפסוס (כיום נמצאת העיר בטורקיה), הכתובת מופיעה על דרך השיש שמובילה מהספרייה לתיאטרון הגדול. המקומיים טוענים שזהו פרסום לבית בושת מקומי שנמצא לא רחוק. בגרפיטי ניתן לראות ידיים היוצרות לב ליד עקבות ומספר, כנראה, על המרחק הלא רב שבו נמצא בית הבושת, כאשר הידיים מסמלות את התשלום.
הגרפיטי בעולם הקלאסי בעל קונוטציה שונה מזה משל היום. הוא הציג הכרזות אהבה, הצהרות פוליטיות וסתם מחשבות. הרומים אהבו לחרוט גרפיטי על גבי קירות ומונומנטים ברחבי האימפריה. ואף ניתן למצוא גרפיטי רומי במצרים.
תמונה: Benefiel, Rebecca R
דוגמה לשירה מהמדרגות מבית Maius Castricius
.Beautiful girl, you seek the kisses that I stole"
.Receive what I was not alone in taking; love
".Whoever loves, may she fare well
ניתן למצוא גרפיטי גם בטיקאל – אתר של המאיה בגואטמלה, הוויקינגים השאירו גרפיטי ברומא ובאירלנד. בעזרת גרפיטי אלו ואחרים ניתן ללמוד רבות על השפה ואורח החיים בעת העתיקה.
תמונה: Russell Harrison Photography
דוגמה לגרפיטי מתרבות הטיקאל
תמונה: Niels Elgaard Larsen
דוגמה לגרפיטי וקינגי באיה סופיה, איסטנבול, טורקיה.
הגרפיטי מציג מסרים חברתיים ופוליטיים, לעתים נסתרים אך לרוב בולטים ומודגשים. הגרפיטי עדיין שנויים במחלוקת וממשיך לטעת אי הסכמה בין רשויות מקומיות ואוכפי החוק למבקרי האומנות שמבקשים להעריך עבודות במרחב הציבורי. ישנן סגנונות גרפיטי שונים; זאת אומנות שמתפתחת מהר שערכיה עדיין מושמצים מצד אחד ומצד שני גם מוגנת אפילו על ידי אותה רשות.
נראה שגרפיטי שזור בתרבות ההיפ הופ (תנועה תרבותית שהחלה בקהילות האפרו והלטינו אמריקאיות בניו יורק) ונוצר והתפתח יחד איתה. אך זה לא לגמרי נכון, גרפיטי הופיע לאורך המאה ה-20 על בניינים, קירות, עמודי תאורה, קרונות רכבת וגשרים. דוגמה בולטת שממשיכה משנות ה-20 של המא ה הקודמת עד ימנו הינה BOZO TEXINO.עד היום אין יודעים מי צייר גרפיטי זה, אך מעט מהמסתורין נחשף בסרט הדוקומנטרי Who is Bozo Texino?
בתחילת שנות ה-80 הגלריות הראשונות שהציגו אמני גרפיטי לציבור היו Fashion Moda בברונקס ו- Now Gallery באיסט-וילג' מנהטן. בתערוכה מ-2006 ב- Brooklyn Museum גרפיטי הוצג כאמנות שקמה בשולי עולם האמנות של ניו יורק והגיע לגבהים בתחילת שנות ה-80 עם העבודות של אמנים כמו Crash, Lee, Daze, Keith Haring, ו-Jean-Michel Basquiat. מטרת התערוכה הייתה לשנות את דעת הקהל על הגרפיטי ולראות בו כאמנות.
תמונה: ESM
רפרודוקציה לציור קיר של קית' הרינג, ברצלונה
תמונה: Bo Hughins
גרפיטי של Daze על קרון רכבת בניו יורק
תמונה: Renaud Camus
גרפיטי של Jean-Michel Basquiat מתוך אוסף למברט, אבניון, צרפת
פרט להצגת עבודותיהם בגלריות ומכירתם, אם על ידי ציור על קירות הגלריה או ציור על קנווסים, הרבה מאמני הגרפיטי משתמשים בכישורים הגרפיים שלהם בתחומים אמנותיים אחרים. כמו ספרי הדרכה לגרפיטי, בובות ויניל לאספנים, וסרטים שהמפורסם שבהם Exit Through the Gift Shop מנסה להתחקות אחר זהותו של אמן הגפיטי המפורסם בעולם בנקסי ולגלות את זהותו.
סרט נוסף שכדאי לראות הינו Style Wars הדוקומנטרי, הסרט מצליח לתפוס בזמן אמת את פריחת הגרפיטי בשנות ה-80 בארה"ב ולידתה של תרבות שתשפיע על צעירים עד היום.
בשנים האחרונות ישנה פריחה של אמנות הגרפיטי בישראל, מוקדיה בעיקר בערים הגדולות ועל חומת ההפרדה. אחד מציירי הרחוב הראשוני שגם סלל את הדרך לאמני הגרפיטי שבאו אחריו הינו רמי מאירי, אשר לעומת אמני גרפיטי עובד באישור ולפי פרויקטים מוזמנים. DEDE, Know Hope ועדי סנד הם בין מובילי סצנת הגרפיטי בארץ ועבודותיהם מוצגות גם בעולם.
תמונה: DedeBandaid
גרפיטי של Dede על הדולפינריום הנטוש, תל אביב, ישראל
תמונה: Yair Talmor
גרפיטי של עדי סנד, רחוב צ'לנוב תל אביב, ישראל.
בדרום אמריקה בולטת במיוחד סצנת הגרפיטי של סאו פאול, ברזיל. יש המשווים את הסצנה המקומית לסצנה שפרחה בניו יורק בשלהי שנות ה-70, ומייחסים כחלק מהגורמים לשגשוג את האבטלה ופערי המעמדות כמנוע היצירתי של תרבות הגרפיטי הברזילאית. בין אמני הגרפיטי הברזילאים שראויים לציון ניתן למצוא את Os Gêmeos, Boleta, Nunca, Nina, Speto, Tikka, ו-T.Freak.
מרתק תהליך הכרה של הכלל לביטויי הפרט, והגרפיטי הוא דוגמא מאלפת בנושא זה.
קרדיט: Brbbl
גרפיטי של Spetö על בניין Delftsehof ברוטרדם, הולנד.
קרדיט: isaac'licious
גרפיטי משותף של Gemeos, Nina, Nunca ו-Vlok.
קרדיט: Dornicke
גרפיטי של Nunca על קיר המוזיאון האפרו ברזילאי, סאו פאולו, ברזיל.
קרדיט: Bosc d'Anjou
גרפיטי של Gémeos על קיר ה-ICA, בוסטון, ארה"ב
אחד מאמני הגרפיטי הבולטים במזרח התיכון הינו קארן רשאד האירני הידוע בכינויו – A1one. A1one הוא אחד מחלוצי אומנות הרחוב במזרח התיכון. הוא החל לצייר את עבודותיו על קירות טהרן עוד לפני שידעו באירן מהו גרפיטי. עבודותיו המפורסמות ביותר משלבות טיפוגרפיה פרסית עם גרפיטי מערבי.
קרדיט: Romarin07
גרפיטי של A1one על קיר בקומה 7 במגדל 13, פריז, צרפת.