By chayap
פורסם במדור- אמנות, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
// צילום ראשי – אנבל וגיא – Annabelle-and-Guy
פניו של מתן בן כנען נחשפו לנו בתכנית ראיונות טלוויזיונית. התרגשנו לראות האיש הצעיר, בן 38, כאשר זכרנו אותו ילד למשפחתו מרמת ישי. הרגשנו חובה לראות תערוכתו במוזיאון תל אביב. וכאן, בתערוכה, התרגשנו שבעתיים – עמדנו מול ציורים ריאליסטים, פיגורטיביים, מפתיעים בהבעתם ובאיכות אמנותם.
ביקרו בתערוכה באותו זמן מכרים, וגם הם כמונו לא הפסיקו להביע התרגשותם כיצד כישרון, הקרוב כל כך לציורים הריאליסטיים של רמברנדט, גדל בארץ. וזה הסיפור של מתן – סבו, מצד אימו, אהב מאוד לצייר והייתה לו ספרייה מכובדת של ספרי אמנות. בגיל חמש מתן לקח באקראי ספר, מתוך ספריית סבו, והסתבר שזהו ספר על רמברנדט. לראשונה התוודע, למה שבהמשך דרכו כאדם בוגר, התגלה כייחוד יצירתו.
ללא כותרת, באדיבות אברהם מלמד, זכרון יעקוב
וכיצד מתרחש תהליך היצירה אצל בן כנען? בשיחת טלפון סיפר מתן על הדרך שבה הוא מביים את ציוריו. צמתים רגשיים, לעיתים דרמטיים מתוך התנ"ך, מתוך ההיסטוריה האנושית, ספרות כללית או ישראלית ומציאות רבודת קונפליקטים הם הם המקפצה לנושא בחירתו. מתן בוחר דמויות מוכרות, מסביבתו הקרובה או ממעגלים מוכרים נוספים, מביים אותם בהתאם למאפייני "הסיפור" שעורר במה רגשית להעצמת ההתרחשות ביצירתו ולמבע עז של דמויותיו. בן כנען מצלם את אשר הוא מביים, כדי לחזור ביצירותיו למצע המבוים.
שימו לב לפרוט תהליך תחילת יצירתו של בן כנען. תהליך מרתק :
איוב
"אני מקבץ אנשים שמתאימים לי לנושא המצויר. דבר שעשוי לקחת לי זמן לא מבוטל. אחרי שליהקתי את האנשים המתאימים ומצאתי את הלוקיישן המתאים אנחנו נפגשים במקום ואני מעביר להם בפשטות את ההתרחשות שאני מבקש ליצור. מנסה להחדיר לכל ניצב את הלך הרוח הרגשי שהוא אמור להימצא בו ושאמור להשפיע על הג'סטות שלו. אני נותן העמדה כללית ומאפשר לניצבים לאלתר בתוכה בהתאם לאותו מוד ריגשי. אני מצלם עשרות עד מאות צילומים שאחר כך, בסטודיו, אני מסדר ומרכיב מהם קומפוזיציה שמאפשרת לי להתחיל ליצור את הקומפוזיציה על הבד. אני לעולם לא נשאר נאמן לצילום בבחינת "מעתיק" את הצילום אלא נעזר בו על מנת להתחקות אחר הויז'ן המקורי שהיה בראשי בתחילת התהליך ושהניע אותי מלכתחילה."
הסלע
נושאי יצירותיו שתולים בנופים הקרובים למקום צמיחתו ועבודתו – נופים מתוך הסביבה הטבעית של בן כנען – עמק יזרעאל, חצרות כפריים, טבע צפון ארץ ישראלי.
משיג גבול
חכמה גדולה נוספת נובעת, ואולי אינסטינקטיבית טבעית לבן כנען, לייצר רובד רגשי נוסף, פועל יוצא למתבונן ביצירתו – הצופה מתבונן ביצירתו וקורא נושא בחירת סיפורו מהמקורות השונים, מתבונן בדמויות פרי יצירתו, וגם הוא, המתבונן, מייצר בדמיונו קומה רגשית נוספת; כך נוצרים רבדים סיפוריים/רגשיים נוספים ביצירתו של בן כנען, בדומה לרבדי צבע השמן הנערמים באמצעות מכחולו על בד עבודתו.
למרות "הפסטורליה" הבאה לידי ביטוי ברבים מציוריו של בן כנען, אלמנט האור הוא אחד הבולטים בהם. לעיתים כמו מסנוור עד כואב, לעיתים מעצים מתחים במשחקי אור-צל. מתחים כואבים יש בארץ ישראל – והאנלוגיה לנושאים אקטואליים, פוליטיים בלתי נמנעת.
שוהה בלתי חוקי
כאשר צפינו בציוריו, הרגשנו שיש לחזור ולצפות בהם, כמו לנסות לגלות עוד שכבה אנושית ו"ציורית". נוכחנו שלא רק אנחנו נהגנו כך. ללא ספק זה ביטוי של אמירה אמנותית מעמיקה.
כששאלתי מאין רעיון בחירת נושאי יצירתו. התשובה הצנועה של בן כנען הייתה "הרעיון בא אלי". והיפה שלא ניסה כלל להתפלסף סביב נושאי יצירותיו .
לצייר כיום, בעידן של מודרניזם ופוסט-מודרניזם, ריאליזם חד כמו איזמל, רק מדגיש על בחירה אמנותית חסרת תבניות, מודות וקונספציות. דרך אמנותית זאת מבטאת שקט ליצור בדרך עצמאית, בלי רעשים חיצוניים.
יהודית
ביציאה מהתערוכה צלצלנו לאימו של בן כנען לברכה בהתרגשות, ואז נודע לנו כיצד ב- 2015 זכה בן כנען באחד הפרסים הבינלאומיים היוקרתיים ביותר מטעם National Portrait Gallery בלונדון; הציור נושא הפרס הוא אנבל וגיא (הדימוי הראשי בכתבה זאת), בהשראת הסיפור התנ"כי על יפתח הגלעדי ובתו. בן כנען הוא הישראלי הראשון שזכה בתחרות זאת, הנחשבת לאחת החשובות בעולם. יש לשים לב שבאותה שנה השתתפו בה 2,748 ציורים מ-92 מדינות שונות!
ציור דיוקנאות, לפי הזמנה, היה נהוג במערב עשרות בשנים. בן כנען מספר כיצד גם דרך זאת נכונה לו ומכבדת אותו.
פנדורה
למעוניינים לראות יצירות נוספות של בן כנען :
* מתן בן כנען 0523317869 Matanbc@yahoo.com
* גלריה זימאק, כיכר המדינה ה' באייר 68 תל אביב 036915060
;