מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

טרופית ויפה: סגולות הגויאבה

By hhm_hafatzim

פורסם במדור-

שלוש גויאבות ביום בלבד יקנו לכם את הכמות היומית המומלצת של ויטמינים, מינרליים וסיבים תזונתיים, בנוסף לסגולות רבות נוספות המסייעות לבריאות הגוף.

// מערכת מ"קו ועד תרבות"

dscn5924(1)

הגויאבה היא פרי טרופי, שמקורו במרכז אמריקה. לארץ היא הגיעה בתחילת המאה ה-20 וכיום נטועים עצי הגויאבה בעיקר באזורי החוף. היא משתייכת למשפחת ההדסיים ופרחיה הם לבנים וקטנים. זניה המתורבתים הנפוצים הם הגויאבה האדומה, הלבנה והצהובה וניתן לגדלה כעץ או כשיח עם שורשים רדודים. עונת הגויאבות היא בתקופת הסתיו ותחילת החורף וכיאה למקורה הטרופי, היא זקוקה לתנאי אקלים לח ולכמות נדיבה של מים. הגויאבה ידועה בעיקר בזכות ריחה העז, אך בין זניה הרבים ניתן למצוא גם זנים שאינם מפיצים את הניחוח האופייני, כמו הגויאבה התותית והגויאבה הננסית, שמצאה את דרכה לגינות פרטיות רבות בזכות פירותיה העסיסיים המבשילים בהדרגה.

flower(1)
פרח הגויאבה, צילום: ויקיפדיה
20140804_063130
צילום: לירון סלונר, משתלת "סלונר"
צוות "חפצים" ממליץ:
[product_slider widths="1/4" product_type="sku-id" carousel="no" item_perpage="1" ids="9695"]
wiki
צילום: ויקיפדיה

הגויאבה נחשבת בין הפירות הבריאים ביותר והיא מכילה סגולות בריאותיות רבות בזכות כמות מרשימה של ויטמינים וסיבים תזונתיים. היא עשירה במיוחד בויטמין C ומכילה כמות משולשת של ויטמין זה לעומת פירות ההדר וכמות כפולה מהקיווי. יש בה כמות נכבדת של ויטמין A ומינרלים חיוניים כמו סידן, אשלגן וברזל, היא מורכבת מאחוז גבוה יחסית של חלבון צמחי (שמלבדה קיים רק בתמרים) וכל זאת ב-50 קלוריות בלבד עבור 100 גר' פרי. כמו כן הגויאבה מאופיינת באינדקס גליקמי (GI) נמוך, כלומר שמהירות השתחררות הגלוקוז לזרם הדם לאחר אכילתה הוא איטי יחסית ולכן מתאימה גם לחולי סוכרת. היא טובה גם נגד ערמונית מוגדלת וסרטן הערמונית בזכות הריכוז הגבוה של נוגד החמצון ליקופן הנמצא בה. היא משפרת את זרימת הדם בגוף ויכולה לחדד מיומנויות קוגנטיביות כמו זיכרון וריכוז ומסייעת בויסות לחץ הדם בזכות תכולת אשלגן גבוהה. היא עשירה במיוחד בברזל ולכן חשובה במיוחד לנשים למניעת אנמיה, שכן הן מאבדות כמויות משמעותיות של ברזל באופן קבוע. נוסף על כל אלו היא מסייעת בקטילת חיידקים, מעכבת התרבות פטריות וחיידקים ונוגדת עוויתות. ברפואה היא משמשת לטיפול במזהמים שונים, הורדת חום, שיעול, מחזור לא סדיר, דלקות עיניים, דימום חניכיים, בעיות עור שונות והרשימה עוד ארוכה.

20140804_064233
צילום:  לירון סלונר, משתלת "סלונר"

קיימות דרכים רבות ומגוונות בעזרתן ניתן להנות מיתרונות הגויאבה אך היא אינה נשמרת לאורך זמן בטפמפרטורת החדר, ומומלץ לאכול אותה כמה שיותר קרוב לקטיפתה על מנת להבטיח את הכמות המקסימלית של הויטמינים. ניתן לשלבה בסלט ירקות או סלט פירות, להכין ממנה ריבה, שייק פירות, מקפא, מאפים, פודינג וכן להשתמש בה כתחליף לעגבניות עבור אנשים הרגישים לחומצת העגבניות.

      btt