­

מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

מלכת הריבות- ריבת תפוזי דם

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

להתפנק על פרוסת לחם טרי, מרוחה בחמאה וריבה תוצרת בית מעליה זאת חוויה קטנה, מעוררת נעימה לנפש – כמעט תמיד – בסיום ארוחת בוקר, במקום עוגה ליד קפה/תה או סתם כשמתחשק משהו מתוק וגם איכותי.

בחרנו עבורכם, קוראים יקרים, מתכון ריבת תפוזי הדם ממכמני הבלוג "מטבח מקומי" של לימור תירוש, וכפי שאתם כבר יודעים, המכונים של לימור תמיד נכונים לחייך.

כשתפוזי הדם מגיעים לשווקים, אני צורחת מהתרגשות, וברור לי שהדבר הראשון שאני עושה הוא לרקוח מהם סיר ענק של הריבה-מלכה הזאת כדי לנצור את טעמם המיוחד למשך כל השנה.
תפוז הדם אינו הכלאה של תפוז עם סלק כפי שנדמה, זו מוטציה טבעית של תפוז מקומי שקרתה בסיציליה, והחקלאים במקום, שהבינו את גודל האירוע, החלו לגדל אותו על פני שטחים נרחבים, בעיקר לטובת מיץ תפוזים אדום (ופחות לאכילה). העצים הראשונים הגיעו לישראל לפני 60-70 שנים, ועד מהרה התפוזים המיוחדים האלה קנו להם קהל מעריצים נאמן אשר מחכה להם מדי שנה שיבשילו, כדי לשתות את המיץ המשכר וכדי לרקוח את הריבה בעלת הצבע המהפנט בגוון בורדו כתום, על הטעמים המשכרים שלה, שנעים בין מתקתקות, מרירות וחמצמצות.

כיום, יש בישראל חקלאים שמגדלים תפוזי דם שמקורם אף הוא מסיצילייה, אבל מזן אחר-מתקדם יותר, שמאוד מזכיר את הזן הקדום. גם הוא קטן, לחייו סמוקות בכתום-אדום-בורדו וציפתו בעלת כתמים אדומים כהים. אל תתבלבלו עם התפוזים האדומים שהגיעו לארץ בשנים האחרונות, הם גדולים, קליפתם כתומה חלקה ובשרם אדום-ורוד הומוגני- אלה תפוזים שמקורם בג’מייקה הרחוקה והם לא מתאימים לריבה הזו.

היות שעונת תפוזי הדם קצרצרה (בקושי חודש), כשאני כבר רוקחת את הריבה, אני מכינה כמות לצריכה שנתית, אז אם המתכון “גדול עליכם”, הקטינו כמויות בפרופורציות, וקצרו את משך הבישול לחצי שעה לערך.

ומה עושים עם מלכת הריבות?! משלבים מעל קינוחים וגלידות, מוסיפים לעוגות, מצפים סלמון ועופות ומניחים לצד גבינות בשלות. והכי שווה- להניח על לחם שיפון רוסי חמצמץ, שמרוח בנדיבות בחמאה דשנה.
ולמי שאוהב הפתעות, אפשר להוסיף לריבה עשבים עם טעמים חמצמצים כמו: למון גרס, גרניום לימוני, לואיזה או קפיר-ליים, ואחד מנותני הטעם המתוקים כמו מקל קינמון, פרחי ורדים מיובשים, פרחי יסמין, כוכבי אניס, הל או מקל וניל. וכמובן ג’ינג’ר טרי – עליו על תוותרו.

ואיפה קונים? גללו למטה בתגובות…

ולבסוף: כיצד מעקרים צנצנות? בתוך הכיור יוצקים מים רותחים לצנצנות זכוכית עד שהם גולשים, ממתינים חמש דקות והופכים לייבוש. חוזרים על הפעולה גם עם המכסה.

כמות: צנצנות מעוקרות בנפח כולל של 2.5-3 ליטר. אני ממלאת 4  צנצנות (בנפח 650 מ”ל כל אחת)

 

חומרים

3 קילו תפוזי דם, שטופים היטב במים ובסבון המיועד לפירות או סבון כלים, מייבשים
קילו וחצי סוכר חום כהה (אפשר לשלב חצי סוכר חום כהה וחצי סוכר קנים)
1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ לימון
1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ תפוזים (רגילים או דם)
2 גבעולי למון גראס (החלק הלבן והירוק בהיר) או 8 עלי קפיר-ליים
2 מקלות קינמון
6 ס"מ שורש ג'ינג'ר פרוס לפרוסות דקות, עם הקליפה
 

הכנה

1. חוצים את התפוזים לאורכם, מניחים את הצד החתוך כלפי הקרש, ומשליכים את שני הקצוות. פורסים את התפוזים לחצאי עיגולים דקים. מסירים במידת האפשר גרעינים.
2. חורצים בגבעולי הלמון גרס חתכים קטנים כדי לשחרר מהם ארומה ושמנים אתריים (משאירים אותם מחוברים).
3. שמים בסיר גדול סוכר ואת שני סוגי המיץ, מוסיפים את התפוזים, למון גראס, קינמון ושורש ג'ינג'ר ומביאים לרתיחה תוך ערבוב. אם יש קצף, מסירים אותו. מבשלים 45 דקות, ללא מכסה על בעבוע בינוני, מערבבים מדי פעם.
4. מצננים למשך 20 דקות לערך ומעבירים לצנצנות – הריבה עדיין תהיה חמה (חשוב שכל הריבה תכוסה בנוזל עד שפת הצנצנת). מכסים ומצננים שעתיים נוספות לפני שמכניסים למקרר.

 

  • אם נותרו נוזלים בסיר לאחר שכל הריבה נכנסה לצנצנות, אפשר לבשל 10-15 דקות על בעבוע בינוני כדי לצמצם לסירופ (לא מאוד סמיך, זה ימשיך להסמיך במקרר). מזליפים את הסירופ מעל קינוחים, גלידות, יוגורט, עוגות או מעשירים רטבים לסלטים (כמו חסה או שומר). טעים להשרות בסירופ סלמון או עוף ולצלות בתנור

      btt