By hhm_hafatzim
פורסם במדור- עיצוב
סביבה עשויה לתרום לנוכחים או העוברים בתוכה במידה ויש לה כוח. למה הכוונה? השורות הבאות יתמכו בכותרת.
//מערכת "מקו ועד תרבות"
סיפרה לי פעם ארכיטקטית שביקרה בבית חדש של ארכיטקט ובו "הכול היה נכון ובמקומו", כדבריה, "ולמרות זאת הייתה זאת עוד דירה שכמוה ראתה רבות". למה כוונתה? בית הוא קודם כל ביטוי של בעליו. בית לא יכול להיות קודם כל "מטבע עובר ל.." ובודאי לא תבניות מוכרות. בית הוא השונות כשונות שיש בין בני אדם. אז כיצד קרה שהשונות לא באה לידי ביטוי בבחירותיו בביתו של אותו ארכיטקט?
התשובות לשאלה אחרונה מעלה עשויות להיות רבות, חלקן השערות וחלקן פילוסופיות מדי.
החשוב לגבינו הוא בעיקר כיצד האישי והשונה של כל אחד מאיתנו יכול לבוא לידי ביטוי בבחירות שלנו – הכיסא, המיטה, הצלחת והכוס, הציפית והוילון?
שאלו קודם כל "נוחות בבית מהי עבורי?" הכיסא ליד שולחן האוכל, כאשר לעיתים הארוחה היא גם אירוע חברתי, נוח לי לשבת עליו לאורך זמן? האם הכיסא הוא גם מעט כורסא בישיבה ממושכת? קל לי לנייד אותו כתוספת ישיבה ממקום למקום לישיבה בחדר המגורים, במרפסת או בחוץ?
שאלו עצמכם – הכורסא שבחרתי נוחה לי כמעט בכל תנוחה? הבד בה מרופדת הכורסא מלטף את עורי גם בימי הקיץ החמים, כאשר הגוף חשוף?
שאלו עצמכם האם הספה שבחרתם נוחה לישיבה ולשכיבה כאחד בלי אביזרי עזר, כמו תמיכת כריות? וגם הבחינו האם הבד מפנק את עורכם.
שאלו עצמכם האם הוילונות "מלטפים" את העין – האם נפילת הבד רכה והאם אינם מכבידים למראה הפנים? בדקו האם הנוף שמעבר לחלון הוא נראה מבעדו כתפאורה נעימה לעין?
שאלו עצמכם האם השטיחים הם לא מסה כבדת משקל פיזית וויזואלית מדי? ומה תרומתם בחיבור המכלול הנמצא בבית? לעיתים שטיח יכול להיות ולו רק "התמונה שהורדנו מהקיר על הרצפה" ואז היא תרומה לחדר. בארץ חמה כשלנו לא גודל חשוב אלא תרומתו לפנים החדר.
שאלו עצמכם האם הצלחת היא כלי שהאוכל אכן בא לידי ביטוי או צבעוניותה או קישוטיה "רק משגעים את העין"? כלי אוכל – צלחת, קערה, קערית – הם מעין pass partout, מסגרת כפי שיש מסביב לתמונה ממוסגרת, כדי להנעים לעין גם כאשר אוכלים.
חישבו האם בכפר ביוון, בהרי האטלס במרוקו, בבתי היהודים באוזבקיסטאן – האם עסקו בעיצוב?
בודאי שלא, ולמרות זאת יפי בתים אלו "מכה את העין"… מדוע? מפני שהם ביטוי לאורח החיים המקומי, לצרכי האנשים הגרים בהם, החומרים הם טבעיים ונכונים ליום יום. משתמשים, בונים הנכון להם ולא על פי אפנה..
צילום מתוך: Easy Living של Terence Conran
כפי שהאמירה "תאמר מי הם חבריך ואומר לך מי אתה" נכונה, גם לגבי "בחירת חפציך מעידים על אורח חייך"… ביטויי תרבות חיים שלנו הם גם הספר שאנחנו קוראים, גם הסרט בו אנו צופים, המצעים בהם אנו ישנים, הצלחת בה אנחנו אוכלים. לכל אחד מאיתנו יש בחירות, לכן שימו לב שבחירותיכם – גם הבחירות בחומר, לבוש, פרטי הבית שלכם – כולם הם ביטוי לכם, לאישותכם והם גם תרומה החוזרת לבעליה.
צילום מתוך: Inspiration של Terence Conran
מדוע כותרת כתבה זאת היא "כיצד סביבה יוצרת כוח"? כי כאשר סביבת מגורים, הפנים והחוץ תורמים לאדם החי בתוכם, הסביבה היא לא רק תרומה אלא היא ביטוי לכוח, במובן שביתי ייחודי לי, הוא לעזר ולכוח עבורי.
שימו לב לאלמנט מרכזי ביותר בנושא "ביתי הוא גם כוחי" לצבעוניות. השתחררו מהקונבנציות המערביות – "איזה צבע מתאים לאיזה צבע?", מהאנמיות של לבן/בז'/ אפור… בחרו צבעי הפריטים והבית הנעימים לעין שלכם; זכרו שכל צבע מתאים לכל צבע – וזה נכון תמיד על פי בחירת "ומה נעים לי בעיניים"… בית שכולו לבן, מאחר שיתכן שהוא קטן והלבן מרחיב אותו ויזואלית, או הוא לבן כי השקט של הלבן נעים לכם, תמצאו אולי קיר, פריט, שטיח שיציף אנרגייה שמשמחת אתכם כל פעם שאתם נכנסים לבית או נחים בו…
מכל הנאמר מעלה יש רק "חכמה" אחת לומר. אין "חכמה" ב"איך" הפנים שלך/שלו/שלי צריך להיות – אתם בלבד היכולים להחליט לביתכם ו"חכמה" זאת לומדים עם הזמן כאשר בסיס החשיבה היא שביתי הוא קודם כל ביטוי לחיים בו.