By hhm_hafatzim
פורסם במדור- עיצוב
על הרכס הגבוה בתל אביב, הצופה על נתיבי איילון, ישנו בניין שקשה לפספס, שכן מחזיתו הפונה לאיילון בולטת קפסולה אשר נתנה לבניין את כינויו ומסמלת את כדור הארץ.
// אדר. רוני אלגביש
תמונה ראשית: דוג'רית
הבניין הינו בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר, הבניין הירוק ביותר בישראל, שהוקם בשיתוף אוניברסיטת תל אביב עיריית תל אביב ותרומתה של דיים שירלי פורטר. הבניין הוא מבין קבוצה של 20 בניינים בעולם שקיבלו ציון מעל 90 ובדירוג פלטינה של תקן LEED האמריקאי לבנייה ירוקה. בנוסף, על אף העובדה שבנייתו הושלמה לפני פרסום התקן הישראלי החדש, הבניין קיבל את הדירוג הגבוה ביותר גם בתקן הישראלי.
פנים הקפסולה. תמונה: יח"צ אוניברסיטת תל אביב
ב-2008 זכו פרוייקט המיוחד הזה 3 משרדי אדריכלים חן אדריכלים NCA, גאוטקטורה ואקסלרוד גרובמן, ששילבו בו שכלולים סביבתיים חדשניים. הרוח תשמש לאוורור ולמיזוג, השמש תאיר ותספק אנרגיה לחימום ולקירור, המים מהכיורים והמקלחות יטוהרו וישמשו להשקיה ועוד ועוד. טיילת של 700 מטר נמתחה מתחנת הרכבת לבניין כדי לעודד אנשים להגיע ברגל, באופניים או בתחבורה ציבורית. המדרגות נמצאות בכניסה הראשית וקוראות להשתמש בהן ולא במעלית. הכניסה הראשית בכיוון הבריזה מהים שבאה ממערב מאפרשת אוורור טבעי. על החזית דרומית יוצבו 2,000 נורות לד שישנו את צבעם מירוק לאדום על פי רמת הזיהום שנמדדת בזמן אמת.
הבניין אינו מגודר ונגיש לכל אחד, המבנה בנוי כך שאנשים ירגישו מוזמנים להיכנס לגעת, למשש ולהבין מהי בנייה ירוקה. בנוסף, יוכלו להצטרף לסיורים שיעבירו הסטודנטים שיסבירו על הפונקציות הירוקות השונות ולבקר במעבדות המחקר בזמן שהם נהנים מהנוף שנשקף מהקיר הדרומי, שביום בהיר נפרס עד הרי שומרון. לאורך אותו קיר דרומי הוקם גם ה"אקו וול" שמשמש להפקת אנרגיה, הצללה, מגן אקוסטי ומפריד תרמי. על הקיר מפוזרות שפורפרות מים שבעזרת אנרגיית השמש מתחממות ועוזרות לקירור / חימום הבניין.
אגני המים בכניסה לבניין. תמונה: יח"צ אוניברסיטת תל אביב
המים האפורים מטופלים על ידי סדרה של אגני מים בכניסה לבניין. האגנים מכילים מצעי סינון וניקוי מאבני טוף וצמחים אשר בתהליכים טבעיים מטהרים את המים האפורים שנאספים מהבניין ומשמים להשקיית הצמחיה שמסביב ואת ה"גג הירוק". הגג, שנשתלה עליו צמחיה מקומית ועמידה, משמש כמקום הרגעות לסטודנטים בנוסף להיותו משפר בידוד. בחירת חומרי הבניה נעשתה גם בקפידה, אחד החומרים שנעשה בו שימוש נרחב הינו הבמבוק, אותו ניתן לראות כחיפויי קיר, בריצוף ובריהוט. הבמבוק הינו חזק למרות היותו בעל קצב התחדשות מהיר.