מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

מבט על עבודותיו של סטודיו RCR – זוכה פרס הפריצקר לשנת 2017

By hhm_hafatzim

פורסם במדור-

לא בכדי משרד האדריכלים RCR זכה בפרס הפריצקר לשנת 2017. בעזרת כשרון רב ושיתוף פעולה ייחודי של מעל 30 שנים בין שלושת האדריכלים Rafael Aranda, Carme Pigem, ו-Ramon Vilalta. שילוב בין תחושה חזקה של מקומיות לעיצוב בינלאומי, ובין חדש לישן, ובין תעשייתי לירוק.

// צוות "חפצים"

תמונה ראשית: Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain
קרדיט: Hisao Suzuki

שלושת האדריכלים ייסדו את הסטודיו, RCR Arquitectes, בעיר מולדתם Olot, בפרובינציה הספרדית של Girona.  כבר ב-1988 הם קטפו פרס ראשון על עיצוב המגדלור ב-Punta Aldea. במגדלור זה ניתן לראות את התמה שמלווה את הסטודיו עוד מראשיתו – המהות הבסיסית של הפרויקט והנוף בה הוא ממוקם. הזכייה נתנה להם אפשרות לחקור את רעיונותיהם לגבי מה היא אדריכלות מכוונת מקום. בשילוב רגישותם העיצובית הם זכו לפרויקטים רבים בתחילה באזור קטלוניה, לאחר מכן באירופה ובעולם.

2017_LaureatePagePhoto_021517

האדריכלים Rafael Aranda, Carme Pigem, ו-Ramon Vilalta

תמונה: 2017 The Hyatt Foundation

הם השתתפו והציגו בתערוכות ובמוזיאונים החשובים בעולם בן היתר ב-Salon International de l’Architecture in Paris, מספר פעמים ב-the Venice Biennale of Architecture, בתערוכה ב-MoMa's בניו יורק ובגלריית Toto בטוקיו.

שלושת האדריכלים הינם גם חברי האקדמיה שבה למדו, ETSAV. על עבודותיהם נכתבו מספר ספרים ופורסמו מאמרים במגזינים ברחבי העולם. חשוב לדעת, מאז 2008 הם פותחים את הסטודיו שלהם לסדנאות קיץ לסטודנטים ואדריכלים צעירים.

עבודותיהם ממלאות את התפקיד המסורתי של האדריכלות, של יופי פיזי ומרחבי לצד פונקציונאליות ואמנות. היכולת ליצור מבנים שהם בו זמנית מקומיים וגלובליים אחד מסימני ההיכר שלהם. הבחירה המודעת לפתוח  את הסטודיו בעיר מולדתם Olot ולא להיענות לקריאות לעבור לעיר הגדולה השאירה אותם נאמנים לדרכם. שיטת העיצוב שפיתחו הינה שיתוף פעולה מלא בין שלושתם, כך שלא ניתן לתת קרדיט רק לאחד מהם. השיטה כוללת דיאלוג ושילוב רעיונות לא פוסק של שלושתם.

כל עבודותיהם בעלי תחושה חזקה של מקום וסביבה. זה נובע מהבנתם את ההיסטוריה, הטופוגרפיה, המנהגים והתרבות המקומית. בנוסף,הם לא פוסחים על תצפיות על אזור כדי לחוות את האור, הצל, הצבעים ועונות השנה. המיקום של הבניינים, הבחירה בחומרים והגאומטריה בהם משתמשים הם תמיד בדגש על הנוף והטבע והכנסתם לבניין.

מספר דוגמאות של מבנים שהסטודיו תכנן:

  • יקב (Bell-Lloc (2007 בעיר Palamós בספרד. בניין היקב נטוע בקרקע ומבטא את האדמה שמייצרת את הענבים. מרתפיו החשוכים והקרירים ליישון היין בצבעי אדמה. השימוש הנרחב בפלדה ממוחזרת מאחדת את הבניין עם האדמה, והפתחים בין לוחות הפלדה מאפשרים כניסה מועטה של אור.
  • ה- (2011) Marquee (אוהל גדול לאירועים) שעיצבו למסעדת Les Cols בעיר הולדתם, הינו חלל גדול לאירוח סעודות ואירועים. האוהל מהווה היתוך בין הנוף לחומרים מודרנים ויוצר מקום מפגש שימושי. המקום נבנה לתוך עמק שנחפר על ידי האדריכלים. קירות חזקים מאבן געשית תומכים בגג הקל והשקוף שמגן מפגעי מזג האויר. הרהיטים והוילונות, שעוזרים בחלוקת החלל, גם הם מפלסטיק שקוף. מה שנותן דגש על האוכל והסביבה הטבעית.
LesColsRestaurantMarquee_Top10_edited (1)

Les Cols Restaurant Marquee, 2011, Olot, Girona, Spain
תמונה:  Hisao Suzuki

  • משרדם הפרטי (2007), שהוקם בבית יציקה מתחילת המאה ה-20, הינו צומת של עבר והווה. כמו שהחוץ והפנים בעבודותיהם הקודמות משתלבים אחד לתוך השני, כך גם החדש והישן. כל מה שהיה אפשר לשמר מהבניין הישן נשאר כמו שהו. על ידי הוספת אלמנטים חדשים רק במקום שיש צורך ובחומריות מוגבלת. כך האדריכלים מדגימים את אהבתם למסורתי ולחדשני. למרות הבנתם העמוקה בהיסטוריה, ליצירת החללים הם משתמשים בחומרי בניין מתקדמים שלא היו קיימים בעבר.
Barberi_Top10_edited

Barberí Laboratory, 2008, Olot, Girona, Spain
תמונה: Hisao Suzuki

  • בפרויקטים הקהילתיים שלהם – גן הילדים (El Petit Comte Kindergarten (2010 ב-Besalú והספרייה על שם Sant Antoni – Joan Oliver ב-Senior Citizens Center and Cándida Pérez Gardens in  Barcelona, בולט במיוחד למה נועד כל אחד מהפרויקטים הצבעוניים הללו. בניין גן הילדים מוקף צינורות בצבעי הקשת המעודדים הנאה ויצירתיות. הספרייה, שהוקמה בתוך בלוק בניינים קיים בחלק העמוס של ברצלונה, מזמינה לשוטט בין חלליה העשירים שיוצרים אוירה רגועה.
ElPetitComteKindergarten_Top10_edited (1)

El Petit Comte Kindergarten, 2010, Besalú, Girona, Spain In collaboration with J. Puigcorbé
תמונה: Hisao Suzuki

  • מבנים חשובים מחוץ לקטלוניה, כמו מוזיאון  (Soulages (2014 ב-Rodez, צרפת. מוקדש לצייר האבסטרקטי הצרפתי Pierre Soulages. המבנה יוצר סמביוזה עם יצירות האמן שנראה כאילו האומן  צייר באור. הבניין מפלדה ומורכב מצורות גיאומטריות חזקות, המרחפות מעל האתר ומאתגרות את כוח המשיכה.
SoulagesMuseum_Top10_edited

Soulages Museum, 2014, Rodez, France, In collaboration with G. Trégouët
תמונה: Hisao Suzuki

אדריכלות כמו סטודיו RCR ראוי להילמד.

לעמוד הבית של הסטודיו: www.rcrarquitectes.es

      btt