מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

Bjarke Ingels – אדריכל דני צעיר ונועז

By hhm_hafatzim

פורסם במדור-

בירקה ינגלס [Bjarke Ingels], אדריכל דני אשר ייסד ועומד בראש קבוצת האדריכלים [BIG – [Bjarke Ingels Group. משרדו הצעיר והנועז הספיק לזכות בפרסים בינלאומיים ובתחרויות יוקרתיות שזיכו אותו במעמד בינלאומי אודות לגישתו החדשנית והנועזת.

// צוות "חפצים"

תמונה ראשית : הדמיה של 7 הפסגות של אזרבייג'ן.

קרדיט:  Bjarke Ingels Group

"BIG" הצליחו להכניע את התפיסה השלילית כלפי חדשנות באדריכלות ולצאת מהקלישאה של אדריכל רדיקלי צעיר ועצבני שמורד כנגד הממסד ואינו מצליח לממש את רעיונותיו. הם חיפשו פורמט חדשני להסביר ולספר את מאחורי הקלעים של הפרוייקטים שתכננו ולבסוף הוחלט להשתמש בפורמט קיים של חוברת קומיקס המשלבת תמונות, איורים ומילים באמצעותם נפרשה משנתם האדריכלית הדרך בה התפתחו בתהליך של הסתגלות ואלתור.

הקומיקס נקרא "Yes is More", שזו כאמור אבולוציה של רעיונות של חלק מגיבורי הקומיקס ביניהם האדריכל מיס ון דר רוהא, שאמר "Less is More"  וכך עורר בזמנו את המהפכה המודרניסטית.

640px-BIG_Yes_Is_More_exhibition_at_DAC_2009

תערוכת "Yes is more" של קבוצת BIG במרכז האדריכלות הדנית (DAC)

קרדיט : Bujdosó Attila

אחריו  הגיעה מהפכת הנגד הפוסט מודרנית, בה רוברט ונטורי התריס על אמירה זו באומרו "less is a bore", ולאחריו פיליפ ג'ונסון שהציג בגישתו הוללות ופתיחות לרעיונות באומרו "I'm a whore".
 "Yes Is More",  של ,BIG נהגה במטרה להטיל ספק ברעיון שהחדשנות באדריכלות כמעט תמיד מוגדרת בצורה שלילית.

הם אינם דוגלים במהפכות אלא יותר באבולוציה כאקט של הסתגלות ותגובה לשינויים שחלים בעולם וכגישה בתהליך עיצובי, בו הם מעלים עשרות רעיונות ומודלים  שמתוכם נבררים הטובים והמתאימים ביותר עבור הפרויקט. דרך תהליך של "ברירה אדריכלית" נבחרים המודלים עם התכונות הנכונות ביותר ולאחר דורות של פגישות וסיעור מוחות, מזדככת התוצאה הסופית כמוטציה של חיבור וזיווג בין הרעיונות השורדים. "BIG" דואגים לשמר את כל הרעיונות והמודלים, גם את אלו שלא צלחו מול פרויקט מסוים, במטרה לפתח מאגר רחב של רעיונות, אותם ניתן יהיה לבחון מול פרויקטים עתידיים.

אחת הדוגמאות לכך היא מודל שנפסל במסגרת תחרות לתכנון מלון בצפון שבדיה. הסתבר בדיעבד שצורתו זהה לסימן המייצג  את המילה "עם" בסינית. באמצעות שינוי בקנה מידה והסבתו לגורד שחקים קיבל המודל משמעות נוספת לקריאה אדריכלית. הפרויקט התקבל באהדה רבה ע"י ראש העיר בשנחאי.

דוגמה נוספת היא גלגול של רעיון של פרויקט מגורים בקופנהגן,  הדומה בצורתו לטופוגרפיה  הררית. הרעיון שנבע במקרה זה משילוב בין מבנה מגורים למבנה חנייה עבר אבולוציה והתפתח לפרויקט בקנ"מ עירוני יותר באזירבז'אן. לפרויקט זה נדגמו שבעת ההרים החשובים ביותר של הטופוגרפיה באזירבז'אן וקבלו פרשנות חדשה כמבנים אדריכליים המאפשרים מגורים לבני אדם ע"י מיקומם על גבי אי שטוח ומדברי, באופן כזה המייצר מערכת אקולוגית אחת, המנצלת את אנרגיית הרוח להניע את מערכות התפלת המים, שימוש במאפיינים הטרמיים של המים כדי לחמם ולקרר את המבנים, ושימוש במים המתוקים העודפים וסינונם בצורה אורגנית לתוך החוף במטרה להפוך בהדרגה את האי המדברי לנוף ירוק ועשיר בצמחייה.

638px-Bjarke_Ingels_Group_-_8_House

בית ב-Ørestad 8, קופנהאגן, דנמרק

קרדיט : Frans Drewniak

ינגלס מכנה גישה עיצובית זו כ- "אלכימייה" של אדריכלות. באמצעות שילוב של מרכיבים מסורתיים כמו דירות רגילות וחנייה רגילה, נוצרת הזדמנות להציע לאנשים חיים עם גינה בעיר; או יצירה של הרים מלאכותיים המאפשרים יצירה של מערכת אקולוגית עצמאית, באופן כזה שבמקום שהאדריכלות תבוא ע"ח הטבע , האדריכלות מייצרת טבע. בירקה ינגלס אינו רואה זאת כמדע בדיוני, והוא באמת מאמין שעם קצת מזל ועוד קצת אבולוציה הגלגול הבא יתממש כהרי מגורים במאדים.

Hualien Resort-Image by BIG -Bjarke Ingels Group

הדמיה של כפר הנופש Hualien, טאיוו.

קרדיט : Bjarke Ingels Group

      btt