By hhm_hafatzim
פורסם במדור- עיצוב
נכון ש"אין הנחתום מעיד על עיסתו". למרות זאת מפני שב"חפצים" עוסקים רבות ב"נכון" בעיצוב, חשוב לנו להתייחס למשפטו של Oscar Wilde – "טוב טעם הוא עניין פשוט". מדוע ב"חפצים" כותבים שוב ושוב על נושא "Less is more" מפרספקטיבות שונות? כי על פשטות מתחנכים ולו דרך המילים, אם לא נולדנו בארצות סקנדינביות או ביפן, ארצות בהן הפשטות הנראית היא כבר בד.נ.א. של הנולדים בהן.
// יהודית בר
מדוע ה"עודף" עלול לגרוע? כי מעצם העובדה שהוא "עודף" הוא מיותר. גם – כי ה"עודף" מאפיל על העיקר. גם מפני שאם "טעם טוב הוא פשוט", כפי שציין אוסקר ויילד, חבל שנחסיר מעצמנו אסטטיקה העשויה להנעים לחושים – ראייה/שמיעה/טעם.. ובעיקר מפני שבאסטטיקה יש לרוב איזון, וחבל שנחסיר אותו מאיתנו.
הדוגמא הטובה ביותר שתמיד עולה במחשבתי הוא ביקור בכפר ביוון, בכפר בסיציליה לרגלי הר געש או בכל מקום שאין עוסקים ב"עיצוב", ומייצרים את הדרגש עליו ישנים מאבן או מעץ ועליו כרים לבנים או צבעוניים מאריגי כותנה מקומיים, הקירות צבועים לבן והמשקופים כחולים. החומרים "עובדים" זה עם זה ומשלימים אילו את אילו כי יש רק הבסיסי הדרוש לחיים. מדוע הקירות לבנים והמשקופים צבועים בכחול-טורקיז? יתכן שאינסטינקטיבית – הלבן מקנה תחושת ניקיון, בעיקר כשאדמה חשופה ולעיתים שחורה מהלאבה; צבע המשקופים הכחולים טורקיז היא אולי השפעה של צבע הים; מעט הפריטים בבית מיוצרים לשימוש יומיומי.
בביקור ראשון שלי במצרים, לפני שנים רבות, תפסו את עיני שולחנות בתי הקפה בקהיר – פלטת נחושת או פח עגולה המחוברת ל- 3 רגלי ברזל דקות. כה פשוט, כה יפה וגם כה שימושי. החל מ-1995 אנו מייצרים את "מעמד קהיר" – תחילה במצריים ובשנים האחרונות בהודו – כי מראהו, יציבותו, אמירתו "היותר חסרה" יצרו פריט ששימושו כיד המשתמש בו – מעמד המשמש כשולחן צד לקפה/תה ועוגה, כמעמד לפסל/עציץ, כמעמד למנורה וכן הלאה וכן הלאה.
לפני שנים נחשפנו למנורות רצפה בפאריס – כה פשוט – בסיס שהוא עיגול והזרוע קפיצית או מיוצרת בחיבורי פרקים. ה"חסר" בעיצוב מנורות אלו מאפשר את האינטימיות בין הקורא בכורסא או שוכב על הספה או במטה – אור המנורה והספר. אין מיותר אשר יכול להפריע לאיזון מעין זה.
אחד הפריטים השובים ב"חפצים" היא אותה "המצאה" של אגרטל המיוצר בניפוח ידני וההופך לבועה חלולה.
אדם הרואה פריט זה לראשונה מופתע מה"לא-כלום" שבזכות פרח/שניים או עלה הופך לפריט כה ייחודי ואסטטי.
שידת הרטרו 6 מגירות מתאפיינת בקווים ישרים מקבילים ובעיקר בפונקציונאליות שלה. אצילותה – עמידתה על 4 רגליים מוטות הצידה – מוסיף הקישוט היחיד לה. שימו לב כיצד קווים מינימליסטיים בתוספת תרומה שימושית, עשויים להפתיע ביופיים.
אותם קווים ישרים, המוארכים, מאפשר לשידת הטלוויזיה שנות ה- 70 להיראות אצילית ושימושית בעת ובעונה אחת. רצינו "לקשט" שידה זאת – הוספנו לה רק ידיות מעט מעוצבות. מדוע "מעט" ? כדי לא לגרוע מפשטותה. העין מסתגלת לסוג יופי נקי קווים.
שישה מוטות עץ משויפים ומחוברים כקווים המכוונים לכוונים מפתיעים יצרו חמורים לשולחן עבודה או לשולחן אוכל יפים ביותר. אלו רק מוטות עץ שחיבורם יחדיו יצר כמעט יצירה בעץ. פשוט ואסטטי לעיניים, למרות שיצירתם של חמורי עץ אלו הייתה מאד לא פשוטה ולא קלה לביצוע.
הדיוואן ב"חפצים" הוא בהשראת דרגשי שינה או ישיבה מתרבויות שונות החל מהמזרח הרחוק, הקרוב, צפון אפריקה, סביב הים התיכון ודרום אמריקה. כאשר לראשונה הכנסנו את הדיוואן לחברה בקנדה, הקנדים קראו לו “day bed”. מצאה חן בעינינו ההסבה התרבותית. מה יש בדיוואן זה? – דרגש מעץ מלא עם ארבע רגליים קטנות, שהן הן "העיצוב" ברהיט זה, ומזרן מזרחי. כה פשוט, כה נעים לשכב/להשתרע או לשבת. והמזרן – מזרן עבודת יד במילוי 100% כותנה תפור בתכים גדולים ופשוטים.
נוכל להמשיך כך בדוגמאות הפריטים המיוצרים ב"חפצים" ולחשוף "המעט המחזיק את המרובה", אולם נסיים רק בעוד דוגמא אחת – וילונות הVoil- בדוגמת עלה עץ התאנה – הVoil- הוא בד 100% כותנה הארוג מאד דק בנולים ידניים לרוב. ל,Voil- כפי שהוא, ללא צביעה, הוספנו בהדפסה ידנית – בחותמות עץ (בהודו) צורה של עלה תאנה. האור החודר דרך ה-Voil הדק יוצר מראה של עלים תלויים באוויר.
מראה כה עדין ויפה זה נוצר מהמפגש בין הVoil- העדין והשקוף, צורת עלה התאנה המעט בולט בזכות צבע ההדפסה הלבנה, האור החודר דרך הוילון והעין שלנו המחברת את כל הנראה ביחד.
נשמח, קוראים יקרים, לקבל גם מכם צילומים שנושאם כשם כתבה זאת – "טעם טוב הוא אכן מאד פשוט". נשמח שתכתבו ותשלחו ונוסיף תרומה לכולנו.
מנכ"ל ומייסדת "חפצים"
ליצירת קשר עם יהודית, הקליקו כאן