By Tami Klein
פורסם במדור- עיצוב, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
כתבה לירון גונן
בחודש ספטמבר האחרון, התמזל מזלי והפכתי לבעלים של פילאה גדולה ומרהיבה, ועמה עוד 9 תינוקות פילאה חמודים. מדובר בצמח מיוחד, כזה שלא היה מוכר למדענים בעולם עד לשנות השמונים. פילאה פפרומיודיס בחשיפה ראשונה בישראל ובשפה העברית – סיפורו של הצמח המיוחד שהגיע מסין הרחוקה ונתגלה רק לאחרונה.
כל חיי הייתי מוקפת בצמחי בית מיוחדים, וזאת בזכות אמי, העובדת מעל ארבעים שנה במחקר גנטי של צמחים. גדלתי בבית עשיר בצמחייה מגוונת, שהייתה לחלק בלתי נפרד מחללי הפנים והחוץ. בזיכרוני, אני חוקרת ממושכות את העלים, הגבעולים והסוגים השונים של הצמחים. ג'ונגל אורבני של חובבת צמחים, העוסקת בכך גם למחייתה.
את הפילאה ראיתי לראשונה בקיץ האחרון, במהלך עבודתי על הכתבה מדריך לשילוב פינה בוטנית בבית, שהתפרסמה בבלוג וגם במדור שלי באתר – mako. תמונות אינסטגרם יפהפיות של צמח שמעולם לא ראיתי, גרמו לי להתאהב בצמח פילאה פפרומיודיס Pilea peperomioides. ישנן מאות אלפי תמונות תחת התיוג pilea# המספרות סיפור דומה על צמח מיוחד. פילאה מצמיחה ילדים רבים בכל חורף, אותם מעבירים במתנה לחברים קרובים ומשפחה. זו המסורת של הצמח, העומדת מאחורי ההסכמה הרווחת בנוגע לגידול פילאה והביאה גם לשמו הנוסף – הצמח המיסיונרי missionary plant.
למצוא פילאה מתחת לאף
כשגיליתי את פילאה היפהפיה והסיפור שלה, התאהבתי. בראש ובראשונה, בצורתו ההיפה והאסתטית. יש משהו בסימטריה של הצמח, ושל העלים הבשרניים בצורת דיסק עם הנקודה הבהירה השקועה, כמו גומת חן שנוצרת בחיבור של העלה לגבעול. צמח מושלם, מרגש, ויותר מכך, צמח שהוא אמא. הפילאה מגדלת תינוקות במהלך עונת הפריחה שלה, בחורף – מראה מרתק.
במשך חודשים חלמתי על גידול פילאה, כזאת עם הרבה תינוקות, שאוכל לגדל ולטפח בעצמי. התכווננתי לכך, ביקשתי את זה והאמנתי שאולי אוכל למצוא פילאה בארץ, למרות שאין עליה שום מידע ותיעוד מקומי. ואז, לאחר בקשת לב גדולה ואמיתית, הגיעה אליי הפילאה שלי. בבוקר בהיר בחודש ספטמבר, נכנסתי למשתלה הגדולה הקרובה לביתי, ושם ראיתי אותה, מונחת לבדה על המדף, מוקפת בצמחים שונים – פילאה ועמה 9 ילדים. עבורי, זה היה רגע קטן של אושר מזוקק.
הטיפול הראשוני בפילאה שרכשתי, היה מרגש מאוד. מכל מה שלמדתי וחקרתי על הצמח הבנתי שרצוי להפריד את הילדים מהאמא, ולהעבירם לכלים שונים. לרגע, חשבתי שאני עדיין חולמת. לקראת השתילה המחודשת של הפילאה וילדיה, רכשתי כלי חרס במבחר גדלים. הבחירה בכלי חרס הגיעה מהמלצה שקראתי עליה, המסבירה שהחרס נושם, ובכך מאפשר גם לאדמה לנשום ולצמח לשגשג אף יותר.
התעלומה הסינית של פילאה פפרומיודיס
הפילאה במקור מסין הרחוקה, ונפוצה בעולם על ידי מיסיונר נורבגי באמצע המאה הקודמת. מאז שהמיסיונר לקח עמו הביתה צמח פילאה אחד, הוא נפוץ קודם באירופה ולאחר ביבשות נוספות. בזכות המסורת של העברת תינוקות הפילאה בין חברים ומשפחה. דבר זה הביא את הצמח למעמדו המיוחד כיום, ואת שמו הלא רשמי: הצמח המיסיונרי. התיעוד המדעי הראשון של הצמח נערך בשנת 1978, אז נשלחה דגימה של הצמח לצורכי מחקר, ומה שהתברר בהמשך על הצמח היה מפתיע במיוחד, במיוחד כי לא הופיעו תיעוד ורישום קודמים בתחום המחקר הבוטני.
בעקבות רצון הגנים הבוטניים המלכותיים לחקור את הפילאה, נשלחה בקשה רשמית לציבור, בבקשה להעביר כל מידע על הצמח. דגימות רבות נשלחו מאזור איי בריטניה, ולחוקרים הסתבר שהצמח פופולארי מאוד באזור. המדענים שלא הכירו את הצמח, התפלאו מהעובדה שאנשים רבים מגדלים אותו בביתם. הסתבר כי הפילאה נפוצה בין אנשים במשך עשרות שנים בבזארים ובמפגשים בכנסייה המקומית, והועברה בין בני משפחה וחברים. אך עדיין, הצמח לא היה מוכר למדענים, שטרם ראו פרח נקבי שכזה.
השאלה שהתעוררה הייתה – :איך הגיע הצמח הזה מהר גבוה במערב סין לאירופה? בחיפור אחר תשובות, פרסם רוברט פירסון מאמר מאויר בעיתון Sunday Telegraph בינואר 1983, עם בקשה רשמית לציבור הרחב באירופה, על ידי הגנים הבוטניים המלכותיים בלונדון, Kew Gardens, לקבלת כל מידע אפשרי על הצמח. נשלחו תגובות רבות, אך אחת מהן הצליחה להשלים את הפאזל.
מסין הרחוקה עד לארצות סקנדינביה
משפחה המתגוררת בקורנוול בדרום מערב אנגליה, סיפרה כי קיבלו את הצמח לידיהם לפני כעשרים שנה (תחילת שנות ה-60). למשפחה הייתה אופר נורווגית, ובתם הצעירה בת ה-9 נסעה עם האופר ומשפחתה לחופשת חג בנורווגיה, מהם קיבלה במתנה פילאה קטנה, עמה חזרה הביתה. זו הייתה החוליה החשובה בסיפור, אשר קשרה את הגעתה של הפילאה לאירופה דרך סקנדינביה.
התעלומה של הפילאה הגיעה עד לחוקר בוטני בגנים הבוטניים בשטוקהולם, שאך גידל את הצמח בביתו מזה כמה שנים. מאחר ולא נמצא שום תיעוד בספרות מקצועית מקומית, הוחלט על פנייה לקהל הרחב דרך תכני טלוויזיה פופולארית בשוודיה. הצגת הצמח בטלוויזיה, והבקשה לקבלת כל מידע אפשרי, הביאה לשליחה של 10,000 מכתבים עם דוגמאות ופרטים של הפילאה המופלאה. דבר שהוכיח כי פילאה פפרמיודיס הוא צמח בית פופולארי מאוד בשוודיה.
הסיפור המדהים של הפילאה, מתחיל במיסיונר נורווגי בשם Agnar Espegren, אשר התגורר עם משפחתו בסין בשנת 1944 ונאלץ לעזוב חזרה לנורווגיה. בדרכם החוצה מסין, הם שהו כשבוע בעיירה קטנה במערב סין, שם אנגר רכש דגימה של צמח בשוק מקומי. הוא שם אותה בקופסה וסחב אותה עמו עד לכלכותה בהודו, שם חי כשנה עם בני משפחתו. לבסוף חזר המיסיונר עם משפחתו לנורווגיה בשנת 1946, עם צמח פילאה אחד חי וקיים.
בשנים שלאחר מכן, טייל אנגר אספגרן המיסיונר בנורווגיה, והפיץ את תינוקות הפילאה שלו בין חבריו הקרובים. לאורך שנים הצמח הביתי שהיה מצוין למיקום ליד החלון בנורווגיה הקרירה, היה מוכר בשם 'the missionary plant'. את הסיפור שיתף בנו המנוח של המיסיונר, קנוט אספגרן. מה שהיה מדהים הוא שצמח שנמכר בשווקים תחת השם "צמח הכסף הסיני", גדל ושגשג באלפי בתים ברחבי אירופה, רק על ידי אנשים בהעבירו ביניהם תינוקות פילאה וייחורים.
פילאה בארץ ישראל
באופן מאד מפתיע מצאתי את הצמח במשתלה הסמוכה לביתי, צמח עם סיפור יוצא דופן, שלא היה מוכר למדע עד לפני כשלושים שנה. פאזל סיני לא פתור במשך שנים, על צמח נפוץ במערב סין שהגיע לצפון אירופה ונפוץ בכל העולם (את הסיפור תרגמתי באופן חופשי מהמקור). ואני, כמעט ולא מאמינה שמצאתי פילאה ואני מגדלת אותה בביתי. כמובן שעשיתי כמיטב המסורת, והעברתי כבר שלושה שתילים, אחד לאמי היקרה חובבת הצמחים, השני לגננת של בני הצעיר, והשלישי לחבר וקולגה, ד"ר לעיצוב ותכנון אקולוגי בר קיימא, ששב עם משפחתו מתקופת מחקר בחו"ל.
טיפים לגידול צמח פילאה בבית
גידול צמח פילאה לא מצריך מיומנות מיוחדת, צריך רק לדעת איך להשקות ולטפל, ולהשתדל להשקות כשהצמח צמא. אם הוא נראה עייף, סימן שהוא לא מקבל טיפול ראוי. העלים הבשרניים מאפשרים לפילאה לשרוד קצת יותר, גם שכהאדמה יבשה לחלוטין. ובכל זאת, אלו הן ההמלצות שלי לגידול פילאה שמחה ומאושרת:
- מיקום הצמח – חשוב לבחור באזור מואר בבית, הפילאה לא אוהבת חללים חשוכים.
- כיווני צמיחה – למיקסום הפוטוסינתזה, הפילאה פונה בשלמותה לכיוון מקור האור, כולל עלים וגבעול. לקבלת צמיחה סימטרית יחסית, רצוי לסובב את הצמח על צירו.
- כלי גידול – חרס הוא החומר האידיאלי ביותר עבור הצמח, מאחר והוא מאפשר לאדמה לנשום ולהתאוורר.
- השקיה – כל חמישה ימים עד שבוע, תלוי אם האדמה לחה או יבשה. בודקים אם לח על ידי הכנסת אצבע לעומק 2 ס"מ, אם יבש אז משקים במים. אפשר ורצוי מדי פעם להשקות עם מים מהשריה של קטניות, מאחר והם עשירים בחנקן.
- דישון – בתחילת עונת האביב רצוי להעביר את הפילאה לכלי גדול יותר ועל הדרך להוסיף תערובת ביו קומפוסט למצע השתילה, יחס של כשליש קומפוסט ושני שליש המצע הקיים. קומפוסט משמש כדישון קבוע, מזון לצמח לאורך השנה, בנוסף לכך רצוי להוסיף דשן ביו ג'ל למי ההשקיה.
- הפרדת תינוקות הפילאה – על ידי סכין נקייה שלא תעביר חיידקים לא רצויים לצמח.
- הסרת עלים יבשים – או צהובים שלא נראים טוב. עלים כאלו גוזלים מהאנרגיה של הצמח שעדיף ותוקדש לגידול עלים צעירים.
- הדברה ביולוגית – הרחקת ברחשים מהאדמה של הפילאה תיעשה בקלות על ידי מדבקה צהובה המיועדת להדברה ביולוגית ידידותית לצמח ולסביבה.
מסיפורים שונים ששמעתי, מסתבר כי פילאה גדלה מזה שנים בבתים בארץ, ועוברת בין חברים ומשפחה כמיטב המסורת. אני סקרנית לדעת מי מגדל פילאה בביתו. למי יש את הצמח המופלא הזה?! ספרו לי בתגובה או בהודעה פרטית למייל studio@missgarot.co.il.
לירון גונן, מעצבת פנים ובלוגרית, בעלת סטודיו מיס גרות לעיצוב פנים והום סטיילינג
ומדור 'האוספים שלי' ב- mako LIVING