מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

מראה מחודש של מוסד בן 185 שנה

מבנה שהפשטות הארכיטקטונית שלו מסתכמת

בלבנה חומה-אדומה, משרבייה ורצפות יצוקות מבטון.

Royal College of Art, London

סטודיו שוויצרי – Herzog & De Meuron

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

הסטודיו השוויצרי Herzog & De Meuron עיצב את  ההרחבה של Royal College of Art ב Battersea -בלונדון, כאשר אחד האלמנטים היותר מרכזיים  במבנה הוא לבנה חומה-אדמדמה, וחלקן של הלבנות הן בעצם  'משרביות', בלשון המזרח התיכון. המבנה מרשים כאשר הגמישות הפונקציונליות עמדה במרכז התכנון.

המשרביה היא אבטיפוס של ארכיטקטורה ערבית עתיקה, תפקידה ליצור צורה לאור ולנווט זרמי האוויר שנעים דרכה.

השימוש במשרביה במבנה בלונדון מאפשר גמישות פונקציונלית למבנה. המשרבייה מווסתת את אור היום, מבודדת ומנווטת זרמי האוויר. תחזקותה של הלבנה החשופה  מינימלית, בצבעה החום-אדמדם.

אלמנט נוסף מרכזי, גם הוא נכח במזרח התיכון טרם השימוש במערב, הוא הריצוף  ביציקות בטון מוחלק . משטח הבטון היצוק תוררם לקרירות המבנה.

מערכת סולרית בגג ותעלות ניקוז לגשמים מבטאים משתלבות בבניין, פרי התפיסה האקולוגית של המתכננים.

המבנה העכשווי, בנייתו ערכה בין 2018-2021. הקמפוס, בעל וותק של 185 שנה, הוא מכללה ציבורית. העובדה שהקולג' עוסק בהוראה, במחקר וביזמות בנושאי אמנות ועיצוב, התכנון איפשר מענה מאד גמיש לצרכיו. החומרים והתכנון הארכיטקטוני בסיסיים. לחלוקת החללים גמישות מקסימלית.

השילוב בין Battersea, רובע בעל ביטוי יצירתי בולט לבין המכללה, העוסקת באמנות ובעיצוב, מייצר מרקם אנושי-תרבותי מפרה.

לא מקרי שהטקסט המפרט, אותו קיבלנו מהסטודיו הרצוג & דה מאורון משתמש במילים Robust materiality – "חומריות חזקה/בריאה" ו"פשטות". הארכיטקטורה של המבנה שמה דגש על יעילות המבנה לצרכים עכשוויים, וגם האפשריים בעתיד, בשימוש חללי המבנה.

מדוע המבנה של המכללה המלכותית לאמנות ב"תחפושתה החדשה" תפסה את תשומת לבנו?  ראשית החזרה לבסיסי, לחומרים עתיקי יומין שהוכיחו יעילותם וצמחו מתוך הצרכים האנושיים. כל חזרה ל'חוסר פוזה' צריך לעודד את כולנו. העובדה שדווקא במבנה אשר בחלליו מלמדים וחוקרים עיצוב ואמנות, כה טבעי שהוא יבטא שעיצוב הוא כלי לתועלת המשתמש.

ושנית, כאשר נכחנו בשימוש ב'משרבייה' עתיקת היומין, הכל-כך חכמה בפונקציות שהיא ממלאה, שמחנו שבעתיים. וכך נזכרנו בספר מרתק ואשר תורגם לעברית, על האדריכל המצרי, חסן פתחי. מוזמנים לקרא שוב כתבה זאת המחברת בין תפיסות אדריכליות עתיקות יומין, תפיסתו האדריכלית של  האדריכל המצרי חסן פתחי, (1900-1989)  לבין הסטודיו הרצוג& דה מאורון השוויצרי.

https://www.hafatzim.com/hassan-fathy-egyptian-architect/

האדריכל חסן פתחי, בית Andreoli

מבנה בית הספר למלאכות, באריס החדשה, אדריכל חסן פתחי, צלם  Viola Bertini

Herzog & de Meuron

Rheinschanze 6, 4056 Basel, Switzerland

General +41 61 385 5757, Fax 5758

www.herzogdemeuron.com

צילומים מתוך Royal College of ArtIwan Baan

      btt