By Tami Klein
פורסם במדור- לא לילדים בלבד, עיצוב, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
הפרויקט של בניית הגן החל ב- ,1917 כאשר על סטודיו Architects i-MAD הוטל הקמת גן ילדים הגובל במתחם מבנים של אוכלוסייה וותיקה. התפיסה הייתה – שילוב אוכלוסייה זאת עם אוכלוסיית ילדים טרום בי"ס. השטח כולו, שעמד לרשות המתכננים, 9,275 מטר מרובע, בו חצר במושגים מגורים מהמאה ה- 18 Siheyuan courtyard,, ובו בתים נמוכים מסורתיים. הפרויקט הסתיים ב- 2019. הגן אוכלס ב- 390 ילדים, בגילאים שונים.
אנחנו מצטטים את הטקסט שקיבלנו מסטודיו i-MAD, מאחר שהנוסח מבטא פריזמת התייחסות ראויה לכל הערכה. קראו הטקסט מטה והיווכחו, מלבד ראיית בעל מקצוע, גם תחושת אמפטיה מאד גדולה לעבר, לחיי אדם, לתשומת הלב חינוך מהו. תוך כדי תרגום הטקסט התרגשנו מה"שירה" שבאה לידי ביטוי מהעושים במלאכה. לא רצינו שתפסידו את "שירתם" המרגשת.
"כאשר חזרתי אחורה והתבוננתי בגן הילדים שלי, ואפילו כאשר התבוננתי בגני ילדים שראיתי לאחר שבגרתי , תמיד חשבתי בליבי שהילדים המאד צעירים זקוקים ביותר, אולי יותר מכול, לחופש ולאהבה", ציין האדריכל הראשי Ma Yansong . "לא תמיד יש בגנים אמצעי הפעלה ומשחקים מתקדמים, אבל תמיד חובה שהילדים ירגישו חופש ואהבה, הבסיסיים כדי לכוונם לבחירת האפשרויות האינסופיות אשר יעמוד בפניהם עתיד."
"בחיתוך ותכנון הפרויקט Ma Yansong ראה לנגד עיניו מקום חדש החובק את Siheyuan Courtyard, המתחם מהמאה ה- 18. המתחים שנוצרו, להם ממדים שונים בזמן , והעיקר – הוא הקנה למבנים חיים חדשים. החדש אינו "מטיל צל" על הישן , כאשר הישן "אינו משיג גבול" במגע עם החדש.
המבנה החדש יצר "גג צף" המשיק במספר שטחים עצמאיים , ונותן הרגשה של כניסה לממלכה חדשה. הארכיטקטורה של העיר העתיקה בביג'ינג, מלבד העיר האסורה, נשלטת ע"י לבנים כחולים ואריחים אפורים. הגן שi-MAD יצר ביקש לקחת את האנשים מאחורי קונטקסט ההווה , לא רק של ביג'ינג – לראות ולדמיין את ההיסטוריה הארוכה לנגד עיניהם מנקודת מבט של זמן ומרחב אחר.
הגג הצף מאיר פתגם ילדים מביג'ינג הישנה : "אם אתה עובר 3 ימים מבלי להיות מוענש, הגג יקרוס לתוכו". הגגות יוצרים טופוגרפיה גלית, המרגישה טבעית ומוכרת מחד, ומאידך גם שונה כדוגמת מרחבי המאדים. הדבר יוצר מרחב משחקי בו הילדים נהנים לרוץ ולקפוץ. בשילוב המתחם הישן, העצים הישנים, השמים האינסופיים, נוצרת סביבה דמיונית המעודדת ילדים לחשב, להדהד עם סביבתם ולרדוף אחרי אינסוף אפשרויות.
בקומת הקרקע i-MAD תכננו, בשטח המקורי, 3 חצרות מסביב למספר עצים ישנים. החצרות החדשות מתכתבות עם מבני Siheyuan בהנגשת מרחבים עם אור, אוורור והרחבה חיצונית עם מדרגות, מגלשות המתחברות לחצרות ולגג המביט למרחב.
Ma Yangsong משקף הסביבה ההיסטורית של הפרויקט – "ביג'ינג הישנה יש בה הרבה "סדקים" – נקבות, גגות, חצרות… בייחוד החצרות משקפות זווית ראייה מזרחית של הטבע הקיים. בחצר, הטבע הוא העיקר והארכיטקטורה סובבת אותו. בחצר ישנו הטבע, העולם, וחיי אדם פועלים ביחד כדי לייצר את ליבת הארכיטקטורה.
כאשר אדם נכנס לחלל הפנימי של הגן, האווירה היא נעימה ובהירה. כאשר מתקשרים עם תחושות המרחב והנוחות שהילדים חווים , פנים הבניין של הגן כמו צף ומחובר רק בסורג אלומיניום. הסורג מנמיך גובה הצפייה ובכך מחדיר לחלל הפנימי תחושה דומה לתחושת חום של משפחה. בו בזמן קירות הזכוכית המחברים בין הריצפה לתקרה מאפשרים אור שמש וקשר עין עם חצרות ומבני המתחם הישן. בנקודה זאת השלוש מאות שנים של היסטוריה מחברים לינארית בין הישן לבין החדש ומייצרים תלת-ממד.
המרחב המחבר הקומה הראשונה לחלק המשוקע של החלק המזרחי של הלובי הוא תוכנן כמו אמפיתיאטרון – חלקו העליון, קיר מעגלי, מקיף את התיאטרון בספרי קריקטורות בשתי שפות – סינית ואנגלית. במת התיאטרון משמשת לא רק כמרחב לפעילויות הילדים, אלא גם כמקום לכל הגן לקיום פעילויות אמנותיות וספורטיביות.
במרחב הלמידה, הזרימה המרחבית יוצרת אווירת ביחד וקנה מידה ייחודי – שילוב קבוצות בגילאים שונים שאינם מופרדים בקירות סוגרים אלא באמצעות קירות מעגליים, בהפסקות קצובות. במקור, הקירות המעגליים הללו הם גם תמיכה קונסטרוקטיבית עבור המבנה. האין-גבולות במרחב הלמידה נמצא בכל מקום, כאשר בסיס הלמידה מבוסס בניסוי ותהייה . אמצעי למידה אלו לא רק מעשירים את האינטראקציה בין הילדים, אלא גם מאפשרים ללמד וללמוד באווירה אופטימלית.
הכניסה המשולשת למבנה הגן , המחוברת למרחב החדש דרך חצרות ומסדרונות, משמשת כמקום בתוכו גם פעילויות תרבותיות, תיאטרליות ויצירתיות, וגם משרד לצוות הגן. המרזבים והאריחים של החצר והעצים הישנים , מקנים אווירה היסטורית וטבעית בעת ובעונה אחת, ובכך מרחיבה את תפיסתו של הילד. זאת הזדמנות להעמיק בהבנת ההיסטוריה.
הגן YueCheng Courtyard מציג כיצד לכאורה יסודות שונים, ולעיתים גם מנוגדים אלו מאלו , יסודות ארכיטקטוניים מתקופות היסטוריות שונות , יכולים להתקיים בהרמוניה וגם להחזיק באוטנטיות ואינדיבידואליות משלהם. יתרה על כך, הם מקשיבים זה לזה בהבנה ובאובייקטיביות בצורה הריאלית של סביבתם. התוצאה היא כיצד הטבע וההיסטוריה יכולים להביא לתחושת הכלה של מקום חדש, בחיתוך של קהילה המבטא קוצנזוס ייחודי וערכי."
גם המודלים עושים להאיר העבודה הייחודית של סטודיו i-MAD.
מרתק נושא בחירת הצבעוניות של הגן, בצבעוניות ילדית, מאירה ומחבקת, וללא חשש על האינטראקציה עם מתחם מגורים אפור מלפני 300 שנה. שימו לב לדו-שיח הנוצר בין צבעי הגן וצבעוניות משקופי הבתים וותיקי השנים ופנים לובי מרכזי באחד מהם – נקודות צבע המעוררות לחיים את הבתים המסורתיים.