By chayap
פורסם במדור- לא לילדים בלבד, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
// צילום ראשי: קרקל ופרנקולין צילום איתי בנית
מבוגר כילד – מחובתנו לבקר – מבנה המוזיאון, החשיבה על מכלול החיים בטבע והעניין המרתק של המוצג בו, ראויים לכל הערכה.
ראוי שמוזיאון הטבע שנפתח בחודש אוגוסט 2018 ייפתח בעיר תל אביב. ראוי למוזיאון, לאוניברסיטת תל אביב ולקהל רב שיבקר בו – קודם כל ילדי הארץ ולאחר מכן המבוגרים, וכמובן האורחים מקצות העולם שיגיעו.
בילינו בו כשלוש שעות – ילד בן 6 וסבתו. כל רגע היה מעניין, מפתיע ואף מהנה. מדוע?
צילום המערכת
בכניסה למוזיאון העיניים מרותקות למתקן מרשים בשם "מסע בין יבשות" המוקדש לעופות ארץ ישראל ולעופות העוברים אותנו בנדידתם בתחילת הסתיו והאביב. לוח הנאסף בקופות מגדיר שמו של כל עוף, הילד רצה לדעת כמעט כל עוף מהו, בזכות התצוגה יוצאת הדופן המפנה מקום לכל עוף.
צילום המערכת
המוזיאון מאורגן לפי נושאים, דוגמת "ארץ, חי, צומח" תצוגה שסוקרת את המגוון המרשים של בתי הגידול בישראל. ראשית התפיסה להציג בעלי חיים בסביבתם הטבעית – חולות/מדבר/ים/הרים… בכל תצוגה מראה העיניים מתרשם ממגוון בעלי החיים – החל מחרקים בגדלים השונים ועד בעלי חיים גדולים ועפים. אין עומס מילולי, לכל תצוגה טבלה אינטראקטיבית – בהקשה על צללית בעל חיים נפתח תאור קצר.
דיורמה צילום שי בן אפרים
"חרקים וקרובים" כוללת גם חרקים חיים ומדגימה בצורה יוצאת דופן עולמם של פרוקי הרגליים , השייכים למערכה הגדולה והמגוונת ביותר בטבע.
התצוגה "חיים בחושך" חושפת בעלי חיים מהארץ ומהעולם החיים ללא אור יום.
"טבע עירוני" מגלה את חיי העיר של חיות הבר.
יוצאת דופן היא התערוכה "צורה, מבנה, תפקוד" המציגה מספר רב של בעלי חיים מישראל ומהעולם ומבחינה כיצד מבנה גופם ויכולותיהם מותאמים לסביבתם ולתנאי המחייה שלהם.
צורה מבנה ותפקוד צילום איתי בנית
המוזיאון שם לנגד עיניו לא רק הצגה של ידע, אלא גם חינוך – תערוכת "מגע יד אדם" מציגה את השפעת האדם על הטבע, עד הכחדת סוגים מסוימים של בעלי חיים. בנושא זה הסרט על מצבו של הים והדגה בו, לא ישאיר, אנחנו מקווים, אף ילד אדיש.
חשוב לדעת שהמוזיאון כה רחב בהיקפו, שלא ניתן בביקור אחד להכיל את המוצג בכל חמש קומותיו. גם אין צורך, כמובן, לראות הכול בבת אחת. כדי לספוג את מירב העניין חשוב לדעת שלמוזיאון הטבע יש לבוא פעמיים שלוש ולהמשיך מאותה נקודה שבה עצרנו בפעם הקודמת.
The Human Impact_Itai Benit
אוניברסיטת תל אביב תבורך על העובדה שהיא מנגישה את הידע שנצבר בה לקהל רחב – לקטנים ולגדולים כאחד. למוזיאון הטבע יש גם ערך לאומי, ללא ספק. יש להודות למדעני המוזיאון, לאוצרים המדעיים ולאוצרים השונים אשר הצליחו לאצור וליצור חוויה מרתקת.
אל בניין המוזיאון יעברו גם 12 מעבדות מחקר הפועלות באוניברסיטה. המעורבות של מחקר עכשווי למוזיאון יעניק למקום מימד עומק ורוחב יוצא דופן.
המוזיאון מתכוון לפעול בתצוגות קבע ובתצוגות מתחלפות. הנהלת המוזיאון כבר מבטיחה שבספטמבר 2018 תיפתח תערוכה "מהו האדם?", שסוקרת את התפתחות המין האנושי בהיבטים תרבותיים וביולוגיים. ואכן, תוך כדי הסיור נוכחנו כיצד תוך כדי פתיחת המוזיאון למבקרים, ממשיכים לקבע מוצגים. הילד בן ה-6 היה מרותק לתהליך עבודתם של האוצרים והפועלים. התצוגה קיבלה עוד מימד – חי – איך יוצרים תצוגה בכאן ועכשיו.
צילום עמית גירון
המבנה הארכיטקטוני החיצוני של המוזיאון מדמה קופסת אוצרות, והמראה מעניין.
צילום עמית גירון
אין ספק שמוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט קבע כבר סטנדרטים חדשים, לא מעטים, כיצד מוזיאון טבע כדאי שיראה.
צילום המערכת