מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

למוחרקה שעל הר הכרמל
נוף עוצר נשימה,
ושני שמות
דיר אל מוחרקה, בפי הערבים
והמנזר הכרמליתי, בפי היהודים, ולו גם טיול קצר-ארוך לפי החלטנו.

By Tami Klein

פורסם במדור- , ,

תצפית ממרפסת מנזר הכרמליתים, הצופה על עמק יזרעאל.

איש מאיתנו לא זכר מתי בפעם האחרונה טיילנו בכרמל וביקרנו במוחרקה. המקום פותח את הלב וגם את הנפש, כי יופיו ובעיקר מרחב שדה הראייה בתצפית הנפלאה שלו מפתיעים. האתר חולש על  אחת הנקודות הגבוהות של הרכס, 474 מטרים, ממנו צופים אל עמק יזרעאל, רמות מנשה ואל מישור החוף, חדרה ונתניה בדרום. צופים כמעט אל "כמעט כל הארץ".

מנזר המוחרקה הוא מנזר של המסדר הכרמליטי, נוצרים קתולים, אשר אימצו כפטרון את אליהו הנביא.

השם הערבי, 'דיר אל מוחרקה' או בקצרה 'מוחרקה', מוכר כבמת קורבנו של אליהו הנביא, הנמצא בקצהו הדרום-מזרחי  של הר הכרמל ומשקיף על עמק  יזרעאל. הסיפור המסופר (במלכים א' יח, ו'-מו, וגם במלכים א' טז, לא וב-מלכים א' יח, יג), מדגיש  שהשם מוחרקה מציין החריכה שנערכה במקום כאשר אליהו הנביא התעמת עם נביאי הבעל בהתנגדותו לפולחן הבעל.

פסל אליהו הנביא באתר 'המוחרקה'.

אליהו הנביא התכוון להכחיד את הפולחן הפגאני, אותו ניסתה איזבל, בת מלך הצידונים, אשתו של המלך אחאב, מלך ישראל. בעצם היא ניסתה להכניס את הפולחן של ה'בעל' במלוכה הצפונית. הנביא אליהו הנביא ערך את התחרות המפורסמת עם נביאי בעל, בתיאורים שבספר מלכים א', פרק 18. במהלך התחרות, אליהו ביקש מאלוהים להוריד אש שתאכל את קורבן האלוהים, ובכך הוכיח כי ה' הוא האחד והאמיתי, בעוד נביאי בעל כשלו בכך.

את הפסל המרשים שבחצר מנזר הכרמליתים פיסל האמן הנצרתי נג'יב נואפי ב- 1958. הפסל המרשים מסמל את מאבקו של אליהו הנביא שלחם כנגד נביאי הבעל – היד המונפת ובידו חרב, ורגלו הדורכת על ראשו של אחד מנביאי הבעל, מנציחות מלחמתו הנועזת של אליהו הנביא להכחדת התרבות הפגאנית.

לפי עדויות החל מהמאה ה-17, בשטח בו נמצאת הכנסייה הנוכחית היה פעם בית תפילה "אשר נבנה מ-12 אבנים גדולות". בשנים האחרונות הוא שופץ .

בשנת 1883, לאחר שמסדר הכרמליתים רכש את השטח , אשר היה נטוש, הוקם הבניין הנוכחי.

 הכנסייה הנוכחית היה פעם בית תפילה ישן, אשר נבנה לפי המסורת מ-12 מאבנים גדולות. בשנת 1883, לאחר שמסדר הכרמליתים רכש את השטח שהיה נטוש, הוקם הבניין הנוכחי.

אפשר לטייל בקצרה, כפי אנחנו עשינו – חנינו מחוץ לשער המנזר ועלינו למצפור. המראה עוצר הנשימה מילא אותנו ביופייה של הארץ. מלבד פנורמה יוצאת דופן על עמק יזרעאל, סובבנו עצמנו לכוון דרום מערב כמו מחוגה עד שפגשנו עינינו בים התיכון.

הבטחנו לעצמנו לחזור בימי אביב ולבחור מבין הטיולים סובב קרן הכרמל המוצעים. בחרנו עבורכם, קוראים יקרים, אתר המדריך אפשרויות טיול בהתאם לאורך הטיול ודרגות הקושי.

https://terminal-ck.com/israel/muharraqa-and-karach/#google_vignette

* * *

בדרך חזרה דרומה הבנו שעדיין לא אכלנו צהריים, ובמסעדה הראשונה לכוון דרום, בחרנו במסעדה דרוזית , בהתאם לאסתטיקה של עריכת שולחנות הגינה. מאחר שמזג האוויר צפה גשם, אכלנו בחלקה המקורה של המסעדה.

למרות העומס בחוץ ובפנים, מיד בכניסתנו באו לקראתנו בחיוך, בציינם ששולחן ליד החלון עומד להתפנות. בזריזות ערכו את השולחן ויכולנו להזמין מהיצע המאכלים הדרוזיים שהוצעו.

כל אשר בחרנו, כאשר כל אחד מאיתנו בחר מנות שונות. הכול! היה טעים ביותר, כאשר ניכר היה שהאוכל טריא ומוכן/מבוש בתשומת לב. המסעדה משפחתית, מדלית אל כרמל ומבשלים בה שתי אחיות. יצרנו קשר עם Ola, האחות היותר צעירה והאקטיבית ביותר. שוחחנו בסיום הארוחה ובטלפון לאחר מכן.

היה חשוב, כתמיד בהמלצה קולינרית של המגזין, לצאת עם מתכון יחודי עבור אלו מכם, קוראים יקרים המוכנים להתנסות. בחרנו במנת הבסבוסה .

בסבוסה – עוגת סולת ותפוחי עץ.

מרכיבים להכנת הבצק

2 כוסות סולת

אחת וחצי כוסות קוקוס

2 כוסות יוגורט

2 כוסות  שמן תירס

חצי כוס סוכר

2 כפיות אבקת אפייה

מרכיבים למילוי התפוחים

4 תפוחי עץ קצוצים

3 כפיות סוכר

2 כפיות קינמון

2 כפיות  מיץ לימון

1 כפית הל

כוס אחד אגוזי מלך

 

בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הסיר

1 כוס מים

1 כוסו סוכר

חצי כוס מי ורדים

2 כפיות מיץ לימון

 

מערבבים ביחד את כל המרכיבים של הבצק ומחלקים לשני חצאים.

שופכים חצי מהכמות לתבנית אפייה בגודל 30/40

ומכסים אותה במילוי התפוחים

מכניסים לתנור כשלושים דקות ב180 מעלות

מרתיחים  את המרכיבים של הסירופ ביחד וברגע שמוציאים את העוגה מהתנור שופכים  את הסירופ מעל ומקשטים באגוזי מלך כתושים.

חורש אלונים העוטף את מסעדת Sindyanna, ושמה גזור משמם הערבי.

מסעדת Syndianna –, 7840800– 054

פתוחה רק בימי ו' ושבת מ-10.00-18.00

      btt