מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

מנזר וכנסיה בהרי ירושלים
מנזר 'יוחנן במדבר'

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

הימים חמים, וטיול קצר בהרי ירושלים, תמיד יבורך. משה גלעד, המצטיין לגלות פינות חדשות, ולעיתים אף מפתיעות בארץ, כתב *על טיול קצר למנזר 'יוחנן במדבר'. כדי לרענן את העיניים ואת המחשבות, החלטנו, בהתראה של שיחת בוקר, להיכנס למכונית ולנסוע. כל כך נהנינו מיפי הטבע, מהאסטטיקה של המנזר והכנסייה, ומהשקט והרוגע שהמקום הצליח להציף בנו, שהחלטנו להמליץ בחום.

"לפי האמונה הנוצרית, יוחנן המטביל היה נצר למשפחת כוהנים וקרוב משפחתו של ישו. לפני שהחל לנבא נבואות אפוקליפטיות וירד למדבר יהודה, הוא התגורר והתבודד בסמוך לכפר 'עין כרם', הסמוך לירושלים. על מערה, שלפי האמונה, שימשה לו כמקום להתבוננות, על מצוק דרום מזרחי מעל נחל שורק, נבנה במאה השישית מנזר שחרב, אך שוקם והורחב בתקופה הצלבנית. כיבוש עכו על ידי המוסלמים ב-18 במאי 1291 סימן את סוף הממלכה הלטינית בארץ הקודש, והנזירים הפרנציסקנים גורשו ומצאו מקלט בקפריסין.

בתחילת המאה הקודמת החליטה הכנסייה הפרנציסקנית להקים מחדש את המנזר וזה בוצע בשנת 1922 עם הקמת מנזר חדש שנקרא 'דיר אל -חביס', כלומר "מנזר ההתבודדות". לימים נסלל למרגלותיו הכביש שממוספר בימינו כ-386, על הדרך שמוליכה אל הישוב בר גיורא, לא הרחק ממנו הוקם הישוב 'אבן ספיר', ושמו העברי של המנזר התקבע כ'מנזר יוחנן במדבר'.**

המנזר שוכן על צלע המצוק הדרום-מזרחי של נחל שורק. הוא ממוקם מתחת לבתי מושב אבן ספיר. מתגוררים בו עתה הם מספר נזירים פרנציסקנים. בביקורנו, בשיחה עם אחד הנזירים, הופתענו ממקורו – קוריאה הדרומית… מפלאי סיפורי החיים של בני האדם.

ואם רוצים עוד סיפורים מעניינים, ראו קטע מטה שמצאנו בוויקיפדיה:

"במשך שנים הוחזק המנזר על ידי נזירים בודדים שנשלחו ממנזר 'יוחנן בהרים' שבעין כרם. במהלך שנות ה-60 של המאה ה-20 נינטש המנזר לחלוטין וננעל על מנעול ובריח. עד שנת2001 , כאשר נשכר על ידי נוצרים יוונים קתולים ,אך הם אולצו לעזבו לאחר מאבק משפטי, ואת מקומם תפסו בעלי המקום מהמסדר הפרנציסקני.

על הפרשה סיפר האח שמואל לכתב 'מסע אחר' ברוך גיאן:

"עשרים וחמש שנה חיינו כאן, בהרי ירושלים, ליד מושב אבן ספיר. שכרנו ממסדר הפרנציסקנים מנזר חרב, שם לפי המסורת התבודד יוחנן המטביל. המקום הנפלא הזה, אבל ההרוס, הפך בעבודת ידיים מאומצת ובאהבה רבה לפינת חמד בהרים. הוספנו מדרגות שמובילות למעיין ולמערה, טיפחנו את המנזר ועסקנו גם בשירה דתית ואמנותית. בטרסות שמסביב הנחנו כוורות, רדינו דבש והכנו יין דבש וגם חומץ. שעות על גבי שעות הייתי יושב בחדר הכניסה של המנזר ומצייר איקונות. שנים חיינו במנזר אוטונומי שפרנס אותנו, שבעה נזירים יוונים־קתולים, רובנו מצרפת. אנשי המנזר הפרנציסקני לא ראו תמיד בעין יפה את הפעילות שלנו, ולפני זמן מה הם החליטו לדרוש את המנזר בחזרה. עבודה רצופה, חיי שיתוף והרמוניה, מקום שהקמנו מחורבות – הכול ירד לטמיון. ניסינו כל דרך אפשרית לבטל את רוע הגזרה, אבל לפני כמה חודשים קבע בית המשפט שעלינו לפנות את המנזר. התבצרנו בכנסייה, וב־5 במרץ הגיעו לכאן אנשי ההוצאה לפועל. הם חדרו דרך החלונות וגררו אותנו עשרות מטרים אל מחוץ לכנסייה. שלושה מהנזירים שבו לצרפת ומקווים לחזור בעתיד, ואנחנו, הארבעה שנשארו, מתגוררים בינתיים במבנה נטוש בבית שכור. רק אלוהים יודע לאן נלך מכאן".

"לדבריה של ברברה בוטרברג, נוצרייה המתגוררת בתחומי המנזר עם בעלה, העילה לסילוק הנזירים היוונים הייתה סכסוך כספי על העלאת שכר הדירה הזעום ששילמו עד אז. השוכרים סירבו להעלאה ואף הכריזו מרד על המשכירים, עד שלא נותר אלא לפנותם בצו בית משפט."

אם תחליטו להרחיב את הטיול למנזר, באתר תיירות מטה יהודה (ראו מטה), תמצאו מרב הפרטים, החל מטיולים קצרים מודרכים, מסלולי אופניים, אוכל ולינה. והקרירות של הרי ירושלים תמיד-תמיד מומלצת בקיץ.

*מסלול לסוף שבוע, 'הארץ', 23.5.24

מנזר_יוחנן_במדבר he.wikipedia.org/wiki/

https://tour-yehuda.org.il

הצילומים – מערכת 'מקו ועד תרבות'

      btt