By ido
פורסם במדור- תיירות
(קרדיט תמונה ראשית: Wikipedia)
למי שמתכנן ביקור ברומא, כדאי לצאת כ-15 דקות ממרכז העיר לכיוון דרום מזרח ולחזות במבנה מרשים –Palazzo della Civiltà Italiana .
ב-1937 גוייסו למשימה מיטב המוחות האדריכליים לתכנון הבניין ובסופו של דבר נבחרו שלושה: גיובאני גוריני, ארנסטו ברונו לה פדולה ומריו רומאנו, אשר כבר ב-1943 סיימו את העבודות והבניין עמד על כנו. הבניין מעוטר בסמלים רבים מהתרבות והאימפריה הרומית. הוא בנויי כמחווה לקולוסיאום, ויש הקוראים לו הקולוסיאום המרובע. הבניין עטוף בשיש טרוורטין, ובחזיתו מרפסות מקושתות, 6 שורות של 9 מרפסות. הבניין מרשים בנוכחותו, החזיתות ללא קישוטים וחזרתיות הקשתות מדגישות את הקו הנקי והמודרניסטי שנקטו המעצבים.
איטליה, 1930, משטרו הפאשיסטי של בניטו מוסוליני עומד איתן והבירה רומא מתעדת לארח את היריד העולמי של 1942. לשם כך מוסליני מקים בדרום מזרח העיר רובע חדש שיקרב את רומא אל הים. השם שניתן לרובע בהתאם, התערוכה הבינלאומית של רומא (Esposizione Universale Roma, או בקיצור EUR). הרובע כולו תוכנן כולו כחגיגות 20 שנות פאשיזם. המבנה דומה לסגנון הנאו-קלאסי ושואב השראתו מהאדריכלות הרומית העתיקה.
קרדיט: Hélène Binet ל- disegnodaily.com
הקומות בנויות על פודיום מרובע שבפינותיו ניצבים פסלי פרשים המייצגים שני גיבורים מהמיתולוגיה היוונית, קסטור ופולוקס, סמל לאחוות אחים. בנוסף, מתחת לקשתות קומת הקרקע ישנם 28 פסלי ענק משיש קררה שמסמלים איגודים מקצועיים שמווים את עמודי הטווח של האימפריה. פסלים אלו הוספו רק ב-1942 מכיוון שנבנו על ידי 8 חברות שיש שונות. מסביב לכותרת הבניין חקוקה אמרה של בניטו מוסליני מנאום שנשא בשני לאוקטובר 1935: "Un popolo di poeti, di artisti, di eroi, di santi, di pensatori, di scienziati, di navigatori, di trasmigratori" (בעברית: "אומה של משוררים, אמנים, גיבורים, קדושים, חושבים, מדענים, נווטים, מהגרים.").
קרדיט: Eugenio
מלחמת העולם השנייה לא היטיבה עם הפאשיסטים והיריד העולמי בוטל. מאז הבניין עמד ריק ורק עשור אחרי, בשנת 1953, נפתח לראשונה לקהל עם תערוכה חקלאית. לאורך השנים השימוש בבניין היה מועט עד אשר נזנח וננטש. בית האופנה האיטלקי פנדי נרתם להצלת הבניין והטיל את מלאכת השיפוץ והשימור על האדריכל האיטלקי מרקו קונסטזי. בניצוחו של קונסטזי השיפוץ נערך בין השנים 2003-2008.
מלאכת השיפוץ לא הייתה פשוטה, בעוד שמעטפת הבניין והקומה הראשונה השתמרו יפה ודרשו מעט עבודה הקומות העליונות היוו אתגר אדריכלי, הפיכת חללים גדולים ופתוחים, אשר יועדו לתערוכות, לחללי משרד ועבודה. קונסטזי פתר זאת באמצעות מחיצות זכוכית ניידות לחלוקת החלל ווילונות שיוצרים פרטיות. המחיצות הניידות פועלות בשני מישורים, הן מאפשרות מעבר אור טבעי ששוטף את הקומה ופירוקן הקל מאפשר את החזרתה המהירה של הקומה לחלל פתוח כבעבר. מעלית זכוכית נבנתה בפיר האור במרכז הבניין וגשר זכוכית בקומה השלישית מאפשר גישה למעלית. שבירת האור בפיר הזכוכית יוצרת אפקט צבעוני שמתכתב עם יצירות האור של ג'יימס טרואל האמריקאי.
החל מ-2015 המטה הראשי של פנדי מאכלס את חמשת הקומות העליונות של הבניין. וכעין מחווה לתוכנית המקורית של מוסליני, הקומה הראשונה נשארה פתוחה לקהל הרחב ובין בית הקפה לחנות בית האופנה היא מארחת תערוכות מתחלפות החוגגות את המלאכה והאומנות המקומית.
קרדיט: Fendi.com
מדוע בחרנו להציג מבנה מרשים זה? רצינו להציף 3 מאפינים עיצוביים :
- תרומתם של קווים נקיים להרשים ולהשפיע,
- עוצמתה של החזרה על אותו אלמנט,
- כאשר ישנם נתונים היסטוריים, במקרה זה הוא הקולוסאום,
הם עשייה להעשיר את מלאכת העיצוב והתכנון.
למי שאין תוכניות להגיע לרומא בקרוב, ניתן לחזות בבניין בנוחיות מהכורסא שבבית. הוא מככב בכמה וכמה סרטים קלאסים, בין היתר ניתן למצוא אותו באנטולוגיית הסרטים הקצרים Boccaccio '70 מ-1962, בחלק שביים פרדריקו פליני. ובסרטו של הבמאי פיטר גריינווי מ-1987, כרס של ארכיטקט.