­

מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

טיילת חדשה
לאורך בתי המלון בים המלח
מרשימה
משנה פני ים המלח

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

הצללת טיילת המלונות – צילום עמוס ברוידא

לאחרונה נחשפנו לטיילת החדשה באורך של כ-5.5 ק"מ לאורך חופי הרחצה, באזור בתי המלון בעין בוקק ובחמי זוהר. מלבד ההנאה שבהליכה לאורכה, מדובר למעשה בפתרון יצירתי שהגה צוות תכנון של אדריכלי נוף, שהוקם במסגרת עבודות פיתוח ושיקום אזורי של רצועת החוף.

פנינו לעליזה ברוידא, אדריכלית נוף, ממשרד 'ברוידא מעוז, אדריכלות נוף בע"ם', כדי לשתף אותנו בפרטי הפרויקט המרשים הזה. שמחנו על ההיענות. הפרוט בפניכם –

במקום הכי נמוך | טיילות ים המלח

כתבה – עליזה ברוידא

פעילות הפקת האשלג של מפעלי ים המלח, איימה במשך שנים להציף את מרתפי המלונות במתחם התיירות עין-בוקק, והעמידה את יציבות המבנים לאורך קו המים בסיכון. כך, בעוד שאגנו הצפוני והטבעי של ים המלח מתייבש ומתרוקן, מפלס המים באגנו הדרומי והמתועש דווקא עולה.

עד שנת 2007 סבלה רצועת החוף בעין בוקק ממצב פיזי ירוד, תוך שהיא הולכת ונעלמת כתוצאה מעליית מפלס המים. קיטוע המרחב בגדרות הביא לטשטוש הגבול בין המרחב הפרטי של בתי המלון והמרחב הציבורי, ולהדרת רגלי הציבור מחלקים שונים ברצועת החוף.

בשנת 2007 החליטה המדינה לקבע את מפלס המים המקסימלי בגובה מינוס 388.95, כמטר מעל המפלס דאז. החלטה זאת קיבלה תוקף ב'תכנית לתשתית לאומית 35', ולצורך מימוש התכנית, הקים משרד התיירות את חל"יהחברה הממשלתית להגנות ים המלח.

חל"י הרכיבה צוות מתכננים רב תחומי, אשר גיבש פתרונות הנדסיים ונופיים כאחד לקיבוע מפלס המים והגנה על בתי המלון. אחד מפתרונות המפתח הינו התוויית טיילת לאורך קו החוף, הטיילת יושבת על סוללה חרסית שהיא מבנה הנדסי המונע חדירת מים מבריכת המפעלים לבתי המלון. בניית הסוללה אפשרה את הרחבת החופים לתוך שטח הבריכה. מהלך זה לבדו, יוצר כיום, עשר שנים מאוחר יותר, מהפכה של ממש במרחב הציבורי. בניית הטיילת וחידוש החופים לאורכה, יצטרפו לכדי רצף איכותי, פתוח ונגיש לציבור באורך כ-10 ק"מ. כיום, כ-7.5 ק"מ כבר הושלמו.

כחלק מהפיתוח נבנו הצללות על חלק מהשבילים, נבנו מבני שירותים, והוקמו מקומות ישיבה מוצלים. בנוסף, בוצעו עבודות תשתית לשיפור הנגישות לבעלי מוגבלויות, בין השאר – הרחבת השבילים, בניית רמפות ייעודיות, הצבת ספסלים ובניית ירידות נגישות למים.

בחירת החומרים נעשתה באופן המשתלב עם הסביבה הטבעית ותואם את גווני הים, החוף ומצוק ההעתקים הנישא מעל כל האזור. כל אלמנטי ההצללה הם לבנים, אלמנטי העץ הם מאיפאה או תחליפים שלו, ואלמנטי הריצוף הם בגוון כורכרי.

צילום – שרון יערי

בתחילת תהליך העבודה והתכנון (בראשות האדריכלים משה ספדיה, עמוס ברנדס ומשרד אדריכלות הנוף ברוידא-מעוז), לווה פתרון בניית הטיילת והגבהת החופים בחשש מצד בעלי המלונות. אולם החזון והתממשותו, בצורת חופי רחצה רציפים, נגישים, מוצללים, היוצרים זהות נופית למרחב הציבורי בים המלח, זכו לשיתוף פעולה מוצלח עם בתי המלון.

כחלק מההגנות ארוכות הטווח על מתחם התיירות, חודש והוגבה כביש 90 לאורך כ-4 ק"מ. טיילת החוף, הממשיכה במקביל לכביש, מציגה תפישה תכנונית חדשנית של פיתוח נופי המשולב עם תשתיות . חלק ממבנה הכביש באזור שבר גיאולוגי הוסב לגן סלעים, והותוו רחבות לטובת עבודות אמנות עתידיות למיצגים חולפים וקבועים, ובכך התווספה עוד "פנינה" ומוקד לטיילת כביש 90 אשר נצפית לנוסעים בכביש, לרוכבים באופניים ולמטיילים ברגל.

גן פסלים לאורך כביש 90. צילום – עמוס ברוידא.
גן פסלים על רמה באזור השבר הגיאולוגי. צילום – עמוס ברוידא.

לאורך המלונות הקיימים בחלק הצפוני של מתחם עין בוקק שודרגה רצועת החוף והונגשה לציבור הרחב. הגדרות הקיימות הוסרו ונוצר רצף בין כל החופים הפתוח לציבור. המשך הטיילת לכיוון נווה זוהר תוכנן על ידי משרד שלמה אהרונסון.

כיום, הטיילת והחופים לאורכה, חוגגים את המשאב הנדיר שהוא ים המלח, ומחזירים את המרחב הציבורי לציבור. מזמין העבודה: החברה להגנות ים המלח בע"מ.

טיילת המלונות. צילום – עמוס ברוידא.
טיילת לאורך נחל בוקק לכוון מערב. צילום – עמוס ברוידא.
טיילת לאורך המלונות ונחל בוקק. צילום – עמוס ברידא.

קרדיטים:

מזמין העבודה: החברה להגנות ים המלח

אדריכל תכנית האב ותת"ל 35: עמוס ברנדייס אדריכלות ותכנון אזורי בע"מ

אדריכלי נוף: ברוידא-מעוז אדריכלות נוף בע"מ

אדריכלים אחראיים במשרד: עליזה ברוידא, רות מעוז, משה דאלי, הייקה קייזר.

 

לקריאה נוספת על הפרויקט: https://www.haganot.co.il/

פיתוח נופי אזור התיירות בעין בוקק

      btt