מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

לא לפספס שוק חדש-ישן – הפעם בנצרת

By chayap

פורסם במדור- ,

למרות יום קיץ חם, החלטתי להתוודות בעצמי לאשר הוצע במספר מקומות במדיה על שוק נצרת הישן שהחל לקום לתחייה בשנתיים האחרונות. למרות החום, המאמץ היה כדאי – שוק נצרת הישן מעניין ומהנה.

חניתי המכונית ליד כיכר המעיין ובעזרת תושבים שהצביעו על הכוון נכנסתי לשוק. הסמטאות, בחלקן הגדול מוצלות מצמחיית עצים ובחלקן בזכות האדריכלות, הקלו על ההליכה בצהרי היום. מאחר שהייתי רעבה עצרתי לארוחה קלה בבית הקפה הראשון – Almaha Book Store & Café . ומה שהזמנתי היה גם טעים וגם חדש עבורי. פיתה שזה עתה נאפתה כאשר זעתר, סומסום וגבינה מלוחה נאפו בשמן זית מעליה – Mankoushe  שמה (מעין פיצה פלסטינאית). למרות השנים שגרתי בגליל, ליד כפרים ערביים והייתי גם מעורה בהם, מעולם לא אכלתי פיתה אפויה במתכון מעין זה וטעים כל כך. מגישים עם זיתים וירקות. קינחתי באבטיח מתוק וקר וקפה שחור עם הל.

ביקשתי לשוחח עם אחת הנערות שעבדו בבית הקפה – Sireen  נענתה מיד ובשמחה. סיפור בית הקפה? דודתה של סירין, אישה בשנות ה50 לחייה, משכילה בעלת הוצאת ספרים, החליטה לשלב בין תענוגות הישיבה בבית קפה לקריאה."כל כך חבל לה שאנשים כמעט ואין קוראים כיום", הדגישה סירין לסיבת תוספת הספרים.  בבית הקפה ספרים למכירה וכולם בערבית, לצערי. הספרים בעברית ובאנגלית "בדרך", מיהרו להדגיש.

המקום מאד אסטטי "כל העיצוב הם חפצים מהבית", ציינה סירין. המקום מוקפד בניקיונו ובשרות המעולה. כשהגעתי ישבו לארוחת בוקר חבורת נשים ערביות, נוצריות ומוסלמיות. הופתעתי לשמוע שהן תושבות נצרת ש"שכחו" את קיומו של השוק הישן שהלך ונסגר עם השנים לטובת רחובות ראשיים ובהם מותגים ידועים. 

סירין, ערביה מוסלמית שנולדה בנצרת, עומדת להתחיל השנה את לימודיה האוניברסיטאיים באוניברסיטה העברית. באנגלית רהוטה הקפידה לתאר חשיבות פתיחת השוק ע"י נשות עסקים, גאוותן.

המשכתי ובקשתי לראות מבפנים מקומות לינה אפשריות. על קירות הסמטאות בלטו שלטי בתי איורח,  Guest- Houses, רבים. נכנסתי לשלושה – Al-Mutran, Alhakim ו- Fauzi Azar . לכל אחד סיפור ייחוס  וסיפור מעניין ההולך אחורה בין 150-200 שנה. שלושתם נקיים, מאובזרים בצניעות הראויה לאווירה מזרחית מקומית. הארכיטקטורה של שלושתם ראויה לתשומת לב ומדגישה אווירת המזרח הישן. הריהוט אקלקטי, ישן וחדש מרהטים את החדרים והחללים הציבוריים – חדר האוכל, חדרי האירוח והמרפסות. הצבעים – הטורקיז העז המשתלב בנועם עם קירות האבן החשופים. נראה שתיירות צעירה מחו"ל כבר גילתה אותם.  המרשים מביניהם בזכות גודלו הוא Fauzi Azar. כולם מציעים מיזוג אוויר חורף וקיץ ואינטרנט, וארוחות בוקר. גם למטייל הישראלי  לינת לילה ובילוי בשוק עתיק זה עשויה להיות חוויה ייחודית מרעננת.

חנות הוינטג' של Lubna Lubany, מעצבת פנים, Tantana Gallery, מפתיעה באוסף המוצע ומומלצת. תוכלו למצוא בה החל מכלי אמייל, כמו פעם, וריקמות למיניהן.

בית הקפה Liwan, Culture Café –  – גם שבה את לבי. שלושה שותפים – גבר, אישה, ילידי ותושבי נצרת, ותושבת חוץ, הקימו אותו. הם היו הראשונים בפועל

ש"הכתיבו את הטון" של רמת  העסקים בשוק. גאוותן הגדולה על התוספת התרבותית שהם מעניקים – ערבים תרבותיים, סיורים בנצרת העתיקה, ספרים במספר שפות ואמנות פלסטית למכירה. אכן הם הצליחו לייצר אווירה קוסמופוליטית ששואבת מאפיינים מסורתיים ותרבותיים מקומיים. לגמתי כוס קפה קר וחשבתי בליבי – לעל עיירה אליה נוסעים בחו"ל נוהגים לחפש את השווקים והחלקים העתיקים. נצרת היא בהישג ידו של כל אחד מאיתנו, כמעט, בארץ קטנה כשלנו, לכן כה חשוב להכיר פינה היסטורית, ארכיטקטונית ותרבותית, בעיקר כשהיא מעניינת ומהנה מאד.

שימו לב – השוק פתוח כל יום, בין 9.00 – 16.00 , מלבד יום א'. עתה מנסים בעלי העסקים לפתוח לפחות פעמיים בשבוע עד 20.00 .

בתי קפה :

אכסניות :

* חנות וינטג'   –  Tantana Gallery   048772558 lubna.59@hotmail.com

      btt