By hhm_hafatzim
פורסם במדור- "מבט על החיים"
תמי גרוס ומאיה רוטשילד ביימו סרט דוקומנטרי יוצא דופן בתוכנו ובתרומתו הייחודית לבחינת חינוך נכון מהו. עצם העובדה ששתי היוצרות מצאו לנכון להתעקש להעלות עשייה חינוכית הראויה לשבחים, מצביעה על הבחנות ודגשים מה תרומתו של החינוך לכל אדם כפרט ומה תרומתו לחברה.
להפוך בי"ס באחד האזורים המורכבים והחלשים בארץ, כמו בי"ס בכפר שלם בתל אביב, לאחד משלושת בתי הספר הטובים בארץ מצביע על יכולתו של החינוך "לעשות" אם רק יבין קודם כל שליחותו הגדולה.
הסרט מרגש קודם כל על העשייה יוצאת הדופן של מנהלת ומורי ביה"ס "תל חי". הוא גם מרגש להיווכח ששינוים התנהגותיים יכולים לקרות, אם נעשית עבודה חינוכית נכונה עם אנשים המאמינים בשליחות עשייתם החינוכית.
הסרט מרתק הצפייה בו בתבנית של שילוב קטעי צילום המקדמים הבנת "הפלא החינוכי המתבצע בבי"ס "תל חי".
מפי הבמאיות –
"מנהלת נועזת של ביה"ס יסודי בשכונת מצוקה בדרום ת"א מאתגרת את מערכת החינוך הציבורית ע"י יצירת אקלים בית ספרי שמעודד לא רק הישגים לימודיים אלא גם מעניק לתלמידים תמיכה רגשית וכלים להתפתחות ולהעצמה ע"י שילוב שעורי מדיטציה המותאמים לילדים, חוגי העשרה, ותרומה לקהילה.
וכך מביה"ס נחשל הפך "תל חי" אחרי עשור לאחד משלושת בתי הספר המובילים בבחינות המיצ"ב 2012.
האם יש למערכת החינוך מה לאמץ מהניסיון המסעיר הזה?
"פואמה פדגוגית" הוא סרט מעקב, שצולם במהלך שנת לימודים אחת, וחשוף את עולמם הפנימי של הדמויות, מלווה את צמיחתם, את מערכות היחסים שלהם, הקונפליקטים, ההתמודדויות, ומתעד את המטען רגשי אותו הם נושאים להמשך דרכם.
המנהלת, עינת אריזון ברגר, אימצה תוכנית חינוכית מהפכנית -"שפת הקשב" – המועברת כשעור שבועי לכל התלמידים מכתות א' עד ו', בחדר המיועד בלעדית לשיעור זה הרצפה מכוסה במזרונים, הקירות לבנים וריקים מכל מה שעלול להסיח את הדעת. התלמידים יחד עם המחנכת מסירים את נעליהם במסדרון ומתקבלים, כל אחד בתורו, בפתח הכתה על ידי המנחה. כל ילד נשכב על מזרן אישי וביחד הם מתרגלים תרגילי הרפיה, התמקדות בנשימות, דמיון מודרך, ריכוז בתחושות והבעה מילולית של רגשות. ביה"ס תל חי הוא אחד הראשונים בעולם המערבי שמטמיע תוכנית כזאת בתוך מערכת החינוך הציבורית
במהלך השבוע מתקיימים בכיתות מעגלי הקשבה בהם כל תלמיד מקבל הזדמנות לביטוי של תכנים רגשיים, מצוקות, חוויות. בכל מעגל הקשבה, מועלה נושא מבין הנושאים שמעסיקים את הילדים : חלומות, פחדים, יחסים במשפחה, מקובלות חברתית.
לתהליך דומה של מעגלי הקשבה – שותפים גם המורים בינם לבין עצמם . התנסות משותפת זאת מפתחת בהם מיומנויות אנושיות וחברתיות , ומגבירה את הסולידריות של המערכת.
במקביל להתחקות אחר המיקרוקוסמוס הייחודי של ביה"ס תל חי, המהווה את הגריד של הסרט – קוסמת לנו ומאתגרת האפשרות החד פעמית שנפתחת כאן בפנינו להיכנס עם מצלמה, לצלול לנפש הילד ולתעד עולם רגשי וחוויתי של ילדים בתקופה קריטית של עיצוב אישיותם. וזאת, כדי ליצור לא רק מבעים קולנועיים פיוטיים מעולם הילדות, אלא גם לחשוף ולהפיץ את החזון .
הצעת יישוג – פואמה פדגוגית?
מערכת החינוך הציבורית בישראל זועקת לשינוי. תכניות מוכתבות מלמעלה צצות חדשות לבקרים. אך בפועל נראה שהמערכת מדשדשת. והנה, יוזמה של אישה אחת, מנהלת בית ספר יסודי, מסמנת דרך חדשה דווקא בכפר שלם, שכונת מצוקה, מרובת עולים, משפחות מעוטת הכנסה, ומחפשי מקלט. לא מקום שנפתח בו ביה"ס דמוקרטי, לטבע או לאומנויות.
כמה מפתיע ומעורר השראה למצוא בית ספר שהאידיאל החינוכי של טובת הילד מיושם בו הלכה למעשה. הרושם הראשוני שלנו העמיק ככל שנמשך התחקיר והתעצם במהלך הצילומים. אנחנו וצוות הצילום חשנו שחווינו מעין תיקון לחוויה הבית ספרית הפרטית של כל אחת ואחד מאיתנו ואנו משוכנעות שחוויה כזו מזומנת גם לצופי הסרט.
זהו סרט שעוסק בנושא כל כך מהותי לכל אזרחי המדינה. ניתן להקרינו בבתי ספר, במוסדות חינוך מהיסודי ועד לאוניברסיטה, בסמינרים למורים, במתנסים.
בכוונתנו לפנות למשרד החינוך לייסד שיתוף פעולה בנוגע להפצת הסרט במרחב החינוכי הציבורי.
מכיוון שבית ספר תל חי הוא אחד מהיחידים בעולם המערבי שאימץ ופיתח את השיטה והטמיע אותה במארג הבית ספרי כולו, אין לנו ספק שגם מעבר לגבולות ישראל לסרט פוטנציאל לעורר עניין רב לאתגר ולרענן מערכות חינוך מקובעות."
מוזמנים לצפות בסרט ב- 19.1.16 בערוץ 1 בשעה 21.00.
תמי גרוס – t.gross@gmail.com
מאיה רוטשילד – maya.rothschild@gmail.com