מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

בירות

מגדל AYA ברובע Mar Michael

שכנים. מעבר לגדר. פרויקט ייחודי בבירות, לבנון, בעת קרה אסון הפיצוץ האחרון ב-2020 בנמל בירות.

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

בדפדוף באחד מעיתוני הארכיטקטורה בלט מבנה המגדל בצורתו הייחודית.
ביקשנו פרטים מהחברה הצרפתית SOA, אשר תכננה אותו, וכך נחשפו בפנינו פרטים נוספים חשובים לתפיסת האדריכלות כיום מהי. ביסוד המגדל מחשבה וקונצפט בצידו.

"מהו עיצוב אדריכלי ערבי?" שאלה שעמדה בבסיס התכנון האדריכל. השואל – בנו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, Fahd Hariri, אדריכל במקצועו. המשיב – Augustin Rosenthiel, אדריכל מרכזי בחברת SOA. האוריאנטליזם הערבי כיום בערים הגדולות מתבטא באלמנטים ספורדיים. עם קבלת ביצוע תכנון המגדל בבירות, נבדקו בתשומת לב ההיסטוריה של הארכיטקטורה הערבית ונשקלו האפשרויות כיצד לשתול אותה במבנה המודרני.

מספר זוויות הבחנה הודגשו  – חשוב היה שהקירות יחצצו וישמרו על פרטיות הגרים וחשוב באותה מידה לא להחצין עיצוב הפנים של המתגוררים. בנוסף, חשיבות  יצירת patio, כאלמנט מרכזי, כלומר תשומת לב לחשיפת כיפת השמיים גם אם זאת דירה במגדל. ואכן לכל דירה מרפסת לה שמיים משלה וכל אחת פונה לכוון נפרד. המבנה הכללי הוא בשיטת לוח שח ומזכיר מבנה פירמידה. האלמנטים המצויינים מעלה התבססו על ארכיטקטורה מסורתית בארצות ה- Mashreq  (ארצות ערב הנמצאות מזרחה, בין הים התיכון לאירן, לעומת ה- Magreb, ארצות הנמצאות מערבה לים התיכון). בנוסף, לצורך בניית קונצפט הבניין, ארכיטקט היסטוריון הצטרף לצוות אשר ביקר בשתי הערים – דובאי ובירות.

לנגד עיני המתכננים נוספו מספר מאפיינים נוספים של האדריכלות הערבית – dorqa (כניסה הלוקחת בחשבון לשמור על פרטיות הדיירים), triptyque Iwan (סוג של גלרייה), majilis (צורה מזרחית של סלון) .כמובן, הכול כפוף לעובדה שהתכנון קורה במאה ה- 21, בהקמת מגדל בעיר מודרנית.

הרובע בו הוקם מגדל AYA, Mar Michael , הוא רובע היסטורי, קרוב למרכז העיר, לצד רחוב מרכזי, בסמוך למדרגות מונומנטליות ישנות מאד ומרשימות, והשתלב באזור בו בתים שחלקם מתקופת המנדט הצרפתי מ- 1920, להם גם מאפיינים מזרחים , אבל גם עם מאפיינים  של art deco.

העלייה לגובה תוכננה כך שבכל קומה אפשר לבנות מאחת עד 2, מקסימום 3 דירות. ברכה וספא. בקומות הראשונות נבנו משרדים והמסחר פונה לרחוב. המרפסות רחבות הידיים פונות לים, להרים או לעיר. המעניין בתיאור הפרויקט היא העובדה שהשמירה על הפרטיות מודגשת מספר פעמים, בהיותה גורם מאד מרכזי. ולא בכדי. מגדל דירות אינו בית פרטי, המאפיין בנייה ערבית. למגדל 21 קומות ו- 45 דירות. קירות הדירות נבנו מחומרים מאד מבודדים, מתוך רצון להקטין במינימום השימוש בטכנולוגיה ממזגת. גם נתון זה הוא פרי בדיקת המאפיינים של בנייה ערבית, המשתמשת, לדוגמא, במשרביות לקירור הפנים.

ישנו קטע ווידיאו מאד מעניין של אוגוסטין רוזנטיל, המתאר במלל תהליך החשיבה טרם התכנון, רק לצערנו הוא בצרפתית בלבד, ולכן לא צרפנו אותו לכתבה. מדוע אנחנו מדגישים נושא זה? מאחר שהמחשבה טרם התכנון התבססה על כיצד השורשים של התרבות האדריכלית הערבית יש להתייחס אליהם בכובד ראש, לקחת מהם את האפשרי בעולם המודרני, כדי לשמרם. והשורשים שנוצרו במהלך השנים כיצד אדם משתלב באקלים, בנופים ובאורח החיים שמסורת הבנייה המקומית הטביעה.

אנחנו מקווים שיבוא יום ונוכל לנסוע במכונית פרטית ולהתרשם, גם אנחנו, מהמראות האדריכליים של בירות.

https://www.soa-architectes.fr

 44 Rue Amelot, 75011 Paris, France

      btt