By Tami Klein
פורסם במדור- לא לילדים בלבד, חדש במגזין "מקו ועד תרבות"
הורים צריכים ולו להכיר את הוצאת הספרים צלטנר, המכנה עצמה – בית מלאכה לספרי ילדים. להוצאה דגשים וקול ברור – "בתרבות ובערכים אנחנו עוסקים". כמובן, כל נושא אפשר להנגיש לילדים, ולו לצעירים ביותר, אם "יודעים" את שפתם, מכבדים את גילם, ומציעים אסתטיקה לא-מתפשרת. אכן נכחנו שכל הפרמטרים הללו באים לידי ביטוי, מוקפדים, ואף מרגשים.
הוצאת צלטנר גם כתבה וגם ערכה ביוגרפיות של אמנים, מדענים, מנהיגים דגולים ישראלים ובינלאומיים. הדגשים – הכרות מעשירה ותורמת ערכים תרבותיים.
לאחרונה יצאו ספרים על האמנים פרידה קאלו, קלוד מונה, ווינסנט ואן גוך. לילדים הצעירים, בסידרה קטנות גדולות או קטנים גדולים – יצאו הספרים על מרטין לותר קינג, ואריתה פרנקלין.
קלוד מונה
קריאה בספר אריתה פרנקלין, בו פרטים ביוגרפיים על הזמרת, מהווה גם הזדמנות יוצאת דופן עבור ההורה והילד לדיאלוגים על כבוד לזולת, ללא הבדל מוצא וצבע, מלבד הסיפור האנושי של הילדה אשר נולדה במשפחה אמריקאית-אפריקאית וצמחה בזכות כשרונה המוסיקלי.
ילדים נחשפים בקריאת הספר גם לסוגי מוסיקה שונים, החל ממוזיקת גוספל, מוזיקת נשמה, ג'אז, דו-וופ, פופ, בלוז. סיפור המעשה בספר יכול להוות גם נקודת אחיזה לקדם הורים להשמיע מוסיקה ולהכיר לילדיהם גם סגנונות המוסיקה השונים המצוינים בספר.
אריתה פרנקלין
דיוקנה של פרידה קאלו תפתיע בפורמטים שהוצאת צלטנר בחרה – ישנם 2 ספרים, לקטנים ולגדולים יותר. לגדולים הספר מעשיר לא רק במחשבות ובתחושות של האמנית, אלא הם נחשפים גם לדימויים של חלק מיצירותיה ופרטים על מקום הציור במקסיקו בתקופתה.
מפתיע הביטוי הרך בספר לתלאותיה של פרידה קאלו, החל ממחלת הפוליו ונישואיה לצייר דיאגו ריברה, בהיותו גם הרבה יותר מבוגר ממנה וגם מפורסם ממנה. אחד הנושאים הבולטים בספרים על דיוקנאות היא היכולת להציג זרימת חיים בעת מהמורות, והוא, ללא ספק, ראוי לשיחת הורה-ילד.
פרידה קאלו
בקריאת הספר הילד לומד פרק באמנות במקסיקו ובאירופה דאז, בעיקר בצרפת. הילד נחשף לציוריה המרכזיים של פרידה קאלו, לסגנון ציוריה, המכונה "סימבוליזם", אותו אפשר להסביר בקלות לילד תוך התבוננות בספר.
פרידה קאלו
הספר על קלוד מונה ווינסנט ואן גוך מרשימים בעושר הוויזואלי, בפרטי ההתרחשויות בחיי כל אמן , ובהצגת יצירותיהם המרכזיות. גם בספרים אלו מושגים כמו "אימפרסיוניזם", "אקספרסיוניזם" יכולים להיות בקלות מובנים על ידי הילדים. כיצד? בזכות האיורים, להם נוספים דימויי היצירות. מפתיע.
ואן גוך
בעצם חינוך הוא קודם כל חשיפה לאפשרויות בציר של זמן ולמיקומן במציאות. כיום יותר מאשר אי פעם אפשר להעצים בעזרת מראה העיניים, באמצעות הויזואלס. ככל שסיפור המעשה מעניין, הציור/האיור/הצילום יכול להמחיש ולהעשיר. הנותר עתה, לנו, המבוגרים, לדעת כיצד נצליח לרומם עוד קצת את הנראה והנקרא, את המוצפן, כדי להעשיר את הילד בקודים תרבותיים. הצפנת קודים ופענוח לא רק מעשיר הזיכרון והתודעה, הקודים הופכים לכלים בידי האוגר אותם במוחו ובתודעתו, כמעין כלי עבודה לעתיד לאותו ילד, ולא כדי להיהפך לאמן, מדען, פורץ דרך למען ערכי חברה, אלא כדי שיהיו לו כלים להתייחס ולהעריך אשר עוד ייקרה בדרכו כנער וכבוגר.
מלאכתה של הוצאת הספרים צלטנר כ"בית מלאכה לספרי ילדים" – הם יוצרים לא מעט כלים חשובים לילדים, ועל כך תבורך. לנו לא נותר אלא להודות לה.
קלוד מונה
* מוזמנים לקרא כתבה נוספת על הביוגרפיה של נחום גוטמן, אשר גם היא יצאה בהוצאת צלטנר – https://bit.ly/3muvTQT