מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

רגע אחד שקט בבקשה

By chayap

פורסם במדור- ,

אסופת שירים חדשה שכתב נתן זך "רגע אחד שקט בבקשה" יצאה לאור לאחרונה והיא יוצאת דופן – השירים שנבחרו והמוצגים לקורא.

ההחלטה של הוצאת הקיבוץ המאוחד להוציא את הספר ובחירתם לפנות לניסים קלדרון לעסוק בעריכתו היו מאוד נכונות. ברגישות ובהכרות מעמיקה עם שירת נתן זך, ניסים קלדרון ערך ספר המרענן זיכרונות קריאת שירה מעולה, מעניינת וכתובה בגובה העיניים.

אחד הנושאים המרכזיים הבאים לידי ביטוי באסופה הוא הלכי הרוח והמצבים הנפשיים ביחסים שבינו לבינה. זה נושא כמעט מרכזי בספר, מכאן, אנחנו משערים, ששירת נתן זך יכולה להיות קרובה, מובנת, ומאפשרת הזדהות,  כמעט לכל אחד מאיתנו. נושא "בינו לבינה" הבא לידי ביטוי באסופה, מכיל מגוון מערכות יחסים וביטוין כמגוון רגשות בני האדם – אהבה, תשוקה, אכזבה, שמחה, כעס, הרהורים על…

הכתיבה הכל-כך פשוטה – בבחירת המילים, בקצב המתנגן, גם בנו תוך כדי קריאה, מעלה את נתן זך לחדרי הלב האנושיים.

הכתיבה השירית אצל נתן זך היא כמו להטוטנות, להטוטנות בעזרת מילים. הזרימה הרעיונית ללא ספק מתאפשרת מהעובדה שלא בא לידי ביטוי כל מאמץ שירי. והעניין וה flair- הם מתת הכישרון, כמובן.  בשיר  – “איך זה שכוכב “– שיר קצר עד הפתעה, מרתק בטוויסט המחשבתי, ולאחר סיום הקריאה הוא ממשיך להתבטא במוחנו. במקרה זה גם העובדה שהשיר הולחן, מהווה פן נוסף, רובד נוסף, שהשיר דבק בנו. העובדה ששיר זה הולחן על ידי מתי כספי, מלחין כה מוכשר, הופכת אותו ליצירה קלאסית ישראלית.

המשחק במילים יוצר לעיתים ריטואל מילולי שלמרות ה-nonsense  (חוסר מובן), השיר מקסים. נכחתי כיצד הקורא בו, לא רק אני, חוזר שוב ושוב לקראו כמו בדיחה טובה. ואולי לא כ"בדיחה טובה" אלא כביטוי ללא מובן בחיי האדם, שגם הוא מוטיב המלווה את חיי כולנו.

לא מקרי שרבים משיריו של נתן זך הולחנו – הם מובנים, מבטאים מצבים אנושיים, ולעיתים קרובות מפתיעים כל כך במה נאמר בהם. דוגמא? “כשאלוהים אמר בפעם הראשונה. הלחן – מתי כספי.

נתן זך היטיב "לקרוא" מצבים אנושיים על כל גווניהם – שמחה, עצב, בדידות, אהבה, פחד ממות. ההתרוצצות האנושית המחשבתית והנפשית – כמו מטרונום, הלוך ושוב, הלוך ושוב מצד אחד וכסערת גלים מלווה במערבולות, לעיתים, מצד שני, למרות הקשיים הבאים לידי ביטוי, המבע של המשורר הוא חיובי כי …? בשיר "אני רוצה תמיד עיניים" התפאורה מסביבנו, הטבע, מרשים ביופיו, מהנה ומפתיע.

ניסים קלדרון תיבל את האסופה גם בשירים שהם מיני סיפורים. אנקדוטות? האגדה על חאג'י באבא הוא שיר יפיפה, מחויך ובעל לחלוחית אנושית. מי יכול לא לאהוב אנקדוטות/אגדות מעין אלו.

לקראת כתבה זאת ניהלתי דיאלוג קצר עם ניסים קלדרון. להלן תשובותיו לשאלות ששאלנו –

" – קראתי את זך בהערכה גדולה כל השנים וגם יש ידידות בינינו.

– לא בחרתי על פי נושאים אלא על פי איכות השיר.

– בחרתי גם שירים ארוכים כי הם מעולים, וכי רציתי שיכירו אותם אצל משורר שידוע עד כה בשיריו הקצרים.

-לגבי אורך הספר – רציתי חתך לכל אורך שירתו של זך, מה שמחייב לא מעט שירים, ועדיין לשמור על ספר שנוח להחזיק ביד. "

ואכן הספר הוא מתנה לכולם – לאוהב ומורגל לקרוא שירה וכמובן, ואולי עוד יותר, למי שאינו מורגל בכך. הוא מתנה עם עומק ורוחב ראייה, ספוג כישרון יצירתי ומתובל מכל טוב תבליני חיינו.

 

***ניתן לרכוש ספר זה בהנחה מיוחדת בקישור הבא-

https://www.kibutz-poalim.co.il/page_47855

      btt