By Tami Klein
פורסם במדור- "מבט על החיים", אמנות, כללי, עיצוב
הקו הנקי, מינימום קו, שילוב צבעים מרגש, בריכות מים ענקיות וגם קטנות, החצר-גינה והשתקפותה מתוך הבית דרך חלונות-דלתות ענקיות – מראות מעבודותו של בראגן. במלים אלו אפשר לתמצת עיקר גדולתו של לואי ברגאן. אבל מלים אלו גם מצמצמות את גודל ואת עוצמת עשייתו. מלים לא יוכלו להביע מה שעיני ראו ומה שהלב חווה בפעם הראשונה שנחשפתי לעבודותיו של בראגן., בתערוכה על עבודתו בשנת 2000 במוזיאון לעיצוב בלונדון. עשו הכרה עם עשייה כה שקטה וכה אסטטית. חפשו ספרים המבטאים אותו והתוודעו לשקט שבצניעות הקו, לעושר הצבע ולמלאות המים
לואי ברגן הוא אדריכל מקסיקאי – נולד ב- 9.3.1902 ונפטר ב- 22.11.1988. הוא סיים לימודי הנדסה ואדריכלות ב- Guadalajara, מקסיקו. לאחר לימודיו שהה פרקי זמן שונים בספרד ובצרפת, ומאוחר יותר גם בארה"ב. הוא חזר וחי רוב חייו במקסיקו, תכנן בתים פרטיים ומבנים ציבוריים. הוא השיק כל חייו גם באנשי רוח אירופאיים. את ביתו בנה ב- 1947. יונסקו הגדיר את הבית כמורשת תרבותית והוא מטופח כמוזיאון.
להקשיב לציטוטים מפי בראגן זה כמו לקרא שירה. תמצותם מעמיק ראות בעיני רוחנו.
"הנוסטלגיה הוא המודע הפואטי של עברנו האישי, וכפי שהעבר האישי של האמן הוא המעיין המרכזי של יכולתו היצירתית, האדריכל חייב להקשיב ולהביא לתשומת לבו את הנוסטלגיות הנחשפות לו.
ביתו של בראגן
בשנות ה- 60, כאשר הצלם השוויצרי Rene Burriנשלח מטעם ה- Daily Telegraph לצלם את ביתו של ברגאן , הוא כתב : "פגישתנו הייתה כמו מכושפת , וכך היה גם הבית וגם הגינה… מעולם לא הייתה לי תחושה כזאת של שלווה ושקט."
ביתו של בראגן – מבט אל חצר הבית
ביתו של בראגן – מבט אל חצר הבית
מקצועית, בראגן הושפע מCourboisier – והרוח המודרניסטית האירופאית. הוא השתמש בחומרים טבעיים כבטון, אבל טבע את חותמו – צבעוניות כובשת, אסטטית, ומרשימה בשימוש בצבעים העזים. הוא שוכנע שבית אינו צריך להיות "מכונה בה חיים". בניגוד לגישה הפונקציונאלית בראגן ביטא אדריכלות היכולה לרגש. הוא הדגיש את המושג – רוגע, אווירה עדינה, לירית ו…מפתיעה. חישבו ובדקו נתונים אלו בביתכם. זאת עשויה להיות התנסות יוצאת דופן מעניינת בשביל כל אחד ואחד מאיתנו…
בראגן זכה להוקרה בינלאומית – ב- 1975 הוצגה תערוכה מרכזית רטרוספקטיבית שלו במוזאון לאמנות מודרנית בניו-יורק, וב- 1980 קיבל פרס פריצקר.
ציטוטיו מצביעים על היותו ביסודו איש רוח –
"Serenity is the great antidote against anguish and fear, and today, more than ever it is the architect's duty to make of it a permanent guest in the home, no matter how sumptuous or how humble.
רוגע היא התרופה הגדולה ביותר כנגד מצוקה ופחד, וכיום יותר מאי פעם חובתו של אדריכל להפכו לאורח קבע בבית, אין זה משנה עד כמה הבית מפואר או צנוע.
How can one forget joy ? I believe that a work of art reaches perfection when it conveys silent joy and serenity.
ביתו של בראגן – מבט אל חצר הבית
"כיצד אנחנו יכולים לשכוח את השמחה? אני מאמין שעבודת אמנות מגיעה לשלמות כאשר היא מצליחה לשלב שמחה שקטה ורוגע."
ברגן מדגיש שהבנייה בכפרים במקסיקו היוותה גם היא מקור השראה. "השעורים שלמדתי מהאדריכלות הצנועה של הכפר ומהערים בפרוביציה של ארצי, היווה מקור השפעה קבוע של השראה." "
ביתו של בראגן
"גינה, גן, מושלם ללא תלות בגודלם צריכים לכלול : לא-פחות מהיקום כולו."
ביתו של בראגן
“Beauty speaks like an oracle, and never since, man has heeded its message in an infinite number of ways. Human life deprived of beauty is not worthy of being call so.”
"היופי מדבר כמו האורקל, ומאז, האדם מאזין לו באין-סוף דרכי ביטוי. חיי אדם מקופחי יופי, אינם ראויים להיקרא חיי אדם."
מומלץ ביותר – נסו לאתר ספר יפיפה זה – כתוב ומצולם – ברגישות יוצאת דופן :
luis barragan rene burri
phaidon press limited
* * הצילומים בכתבה הם מהספר המומלץ מעלה.